Irak ve Türkiye mahkemelik

Irak Merkezi Hükümeti’ne rağmen Kuzey Irak petrolünün Ceyhan’dan satışına başlandı. Bağdat’tan hemen karşı hamle geldi. Irak Petrol Bakanlığı, Türkiye ve kamuya ait boru hattı işletmecisi Botaş aleyhine, Uluslararası Tahkim Mahkemesi’ne başvurdu.

(soL-Haber Merkezi)Irak Merkezi Hükümeti’nin kendilerinin izni olmadan sevkiyatına ve ihracına karşı çıkmasına rağmen Kürt Bölgesel Yönetimi’nin idaresi altında olan Kuzey Irak topraklarında çıkarılan ve Aralık ayından bu yana Ceyhan’da depolanmakta olan petrolün uluslararası piyasalara sevkiyatına dün başlandı. Gelişme bölgesel bir krize neden olabilir.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak’tan gelen ve depolandığı Ceyhan’dan önceki akşam itibariyle ihracatına başlanan petrolün Akdeniz piyasasına, muhtemelen İtalya ve Almanya’ya gideceğini söyledi.

Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ise yaptığı açıklamada, ihraç edilen ilk ham petrolün gelirlerinin Halkbank’a yatırılacağını duyurdu.

Petrolün ihraç edilmesi durumunda gelirin hangi bankaya yatacağı tartışma konusuyken, Türkiye Halkbank’a yatırılmasını talep ediyordu.

Özerk Kürt yönetimi hükümeti, Irak merkezi hükümetinin karşı çıkmasına rağmen Kuzey Irak petrolünün Ceyhan’dan ihracatının süreceğini, konuyu Bağdat ile müzakere etmeye açık olduklarını bildirdi.

Türkiye, Kuzey Irak ile milyarlarca doları bulan enerji sözleşmelerini geçen yıl Kasım ayında imzalamasının ardından Bağdat ile Erbil arasında sağlanacak bir uzlaşmayla petrolün dünya pazarlarına ulaşması için çalıştı. Ancak Bağdat’ın, onayı olmadan herhangi bir ihracatın yapılamayacağı yönündeki tutumu devam ederken, Erbil bir süredir petrolünü satmak için şirketlerle görüşmelere başlamıştı.

Bağdat da dün yaptığı açıklamada, merkezi hükümetin izni alınmadan yapılan ihracata itirazını sürdürdü.

Kuzey Irak petrolü, yapımı geçen yıl Kasım sonunda tamamlanan ve Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattına bağlanan yeni bir hattan gönderilen petrol Aralık ayından bu yana Ceyhan’daki depolarda birikiyordu.

Son olarak Ceyhan’da depolanan petrol miktarı 2.5 milyon varile ulaşmıştı.

Tahkime jet başvuru
Irak hükümeti, Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin Türkiye’ye aktardığı petrol ile ilgili olarak Türkiye ve Botaş aleyhine Uluslararası Tahkim Mahkemesi’ne başvurdu.

Irak hükümetinin dün yaptığı yazılı açıklamada, “Irak Petrol Bakanlığı, Türkiye ve kamuya ait boru hattı işletmecisi Botaş aleyhine tahkim başvurusunda bulundu” dedi.

Irak merkezi yönetimi “Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin, Irak-Türkiye petrol boru hattına izinsiz olarak ham petrol yüklemesi, taşıması ve saklamasını” önlemeyi amaçladığını belirtti.