Özelleştirirken ‘alkol yasak’ şartı koyuyorlar!

İzmir’in en büyük ve merkezi öğretmenevi olan Hasan Sağlam Öğretmenevi’nin kimsenin uğramadığı terk edilmiş bir mekân haline döndüğünü söyleyen Eğitim Sen Şube Başkanı Bahri Akkan, “Öğretmenevleri özelleştirilirken alkol yasayla engellendi, bu yaşam tarzı dayatmaktır” dedi. Orman Bakanlığı da tesislerini alkol yasağı şartıyla kiralıyor.

Özelleştirilen, kiraya verilirken de alkol yasağı şartı konulan öğretmenevleri eski canlılığını yitirirken, öğretmenlerin ve yakınlarının sosyalleşme alanı olmaktan çıkıyor. Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Bahri Akkan, AKP iktidarının öğretmenevlerini özelleştirirken “alkol yasağı” şartı koymasının, öğretmenevlerini sinek avlar duruma getirdiğini belirterek, “Burada amaç insanların yaşam tarzlarına doğrudan müdahale ve kendi hayat tarzlarını dayatmaktır” dedi.

Haber Ekspres’ten Aykut Polatlı’nın haberine göre, TBMM'de 24 Mayıs 2013'te kabul edilen ve 9 Eylül 2013'de yürürlüğe giren alkollü içkilerle ilgili yasa kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı öğretmenevlerine içki yasağı getirilmişti. “Öğretmenevlerinin asli fonksiyonlarının eğitim çalışanlarının konaklama ihtiyacını karşılamak olduğu, ayrıca yeme-içme, spor, eğlence ve eğitim ihtiyaçları için yardımcı ve tamamlayıcı birimleri de bünyesinde barındıran kurumlar olarak tanımlandığı” gerekçesiyle alkol yasaklanmıştı.

“İZMİR ÖĞRETMENEVİ TERK EDİLMİŞ MEKÂN GİBİ”

İzmir Hasan Sağlam Konak Öğretmenevi yetkilileri, alkollü ürünlerinin satılmamasının, mekânı tercih edilir bir yer olmaktan çıkardığını, gelirlerinin yüzde 50 düştüğünü söylüyor. Gelirlerini şu an öğretmenevi bahçesinde bulunan düğün bahçesinden sağladıklarını dile getiren yetkililer boş masaları göstererek “İşte sonuç” diyor.

“ORMAN BAKANLIĞI DA TESİSLERİNİ ALKOL YASAĞI ŞARTIYLA KİRALIYOR" 

İzmir Eğitim-Sen 1 Nolu Şube Başkanı Bahri Akkan, alkolün yasaklanmasının insanların hayatlarına bir müdahale olduğunu ve devlet eliyle gerçekleştirilmesinin ise bu müdahaleyi pekiştirdiğini söyledi. Siyasal İslâm'ın her yeri sardığını ve dünün mağdurlarının bugünün uygulayıcısı konumuna geldiğini belirten Akkan, “Öğretmenevlerinde alkolün kullanıp kullanmaması kişinin kendi iradesidir. Yaşam şekline müdahale kabul edilemez. Bu yasaklar toplumun her yerine hızla nüfuz etmeye devam ediyor. Şu anda getirilen yeni bir yasak ile piknik alanlarında, mangalın yakıldığı her yerde alkolün tüketilmesi yasaklandı. Manisa Spil Dağı tepesinde bile vatandaşların alkol kullanması yasaklandı. Çünkü Orman Bakanlığı tesisleri kiraya verirken alkol kullanmama şartıyla kiraya veriyor. Bunların yapılmasının nedeni kendi kafalarındaki düşünceleri, diğer insanlara empoze etme çabası. Daha önce alkol satılan ve şimdi ise yasaklanan mekânların müşteri sayısını yüzde 80- 90 azalttığına şahit oluyoruz. Bu durum orada çalışanlarında işsiz kalmasına sebep oluyor. Örnek olarak İzmir Hasan Sağlam Konak Öğretmenevi deniz manzaralı şahane bir tesisken şimdi ise kimsenin gelmediği sadece zorda kalındığında yatmak için kullanılan bir pansiyon haline döndü” dedi.