Erdoğan istedi Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörlüğü ve Çukursaray Taşınıyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “Biz onların çıkmasını istiyoruz. Tamamen çıksınlar ve orası tamamıyla Cumhurbaşkanlığı’na ait bir yer haline gelsin." dediği Yıldız Teknik Üniversitesi'nin Beşiktaş Kampüsü'nün tahliye süreci hızlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “Biz onların çıkmasını istiyoruz. Tamamen çıksınlar ve orası tamamıyla Cumhurbaşkanlığı’na ait bir yer haline gelsin. Ve orayı Cumhurbaşkanlığı İstanbul’da kendisi ayrıca değerlendirsin istiyoruz. Tarihi itibariyle de bu önemli” denilen Yıldız Teknik Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü boşaltılma süreci hızlandı. YTÜ Rektörlüğü binasının, Çukur Saray ve bazı tarihi binaların restorasyon neden gösterilerek acilen boşaltılması istendi.

YTÜ Kampüs'ün haberine göre üniversitenin genel sekreteri olan Doç. Dr. Yavuz Erişen’den alınan bilgiye göre Beşiktaş/Yıldız Kampüsü’nde bazı binalar restore edileceği için boşaltılıyor. Bu tarihi binalara YTÜ Rektörlüğü’nün bulunduğu bina ve Çukur Saray da dahil. Bu binalarda bulunan Rektörlük ve birimler ise Davutpaşa Kampüsü’ne taşınacak.

BİNA ARANIYOR

Beşiktaş Kampüsü’nde bulunan Mimarlık, Makina ve Gemi-Makina Fakülteleri de yakın zamanda taşınacak. Fakat bu fakülteler için uygun bina bulunamadığı için yeni çözümler üretilmeye çalışılıyor.

Mimarlık Fakültesi için yine o bölgede yeni bir yer aranırken fakültenin Beşiktaş Balmumcu Mahallesi’ndeki Dikim Evi’ne taşınacağı iddia ediliyor.

"KENTSEL HAFIZA KAYBOLUYOR"

Konuyla ilgili görüşlerini belirten İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğretim üyesi ve YTÜ Mimarlık Fakültesi mezunu kent plancısı Doç. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu, söz konusu hamlenin sadece bir “taşınma” olarak nitelenemeyeceğini belirterek, “Yıldız Teknik Üniversitesi önemli bir hafıza mekanı. Kendi değerini sadece ‘Yıldız Teknik’ olmasından değil, aynı zamanda uzun yıllardır o mekanda olmasından da alıyor” dedi.

YTÜ Mimarlık’ın taşınması halinde eski değerini kaybedeceğini vurgulayan Giritlioğlu, “Mimarlık Fakültesi’nin Dikim Evi’ne taşınacağı söyleniyor. Yeni taşındığı yerinde aynı değerini koruyabilecek mi, bu bir soru işareti. Kamusal mekanların yer değişimi, kentsel hafızada da bir kayıp anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.