Van’da devlet yok reklam çok!

Depremin ardından binlerce insanın kent dışına çıktığı Van’da, kentte kalanların barınma sorunları hala sürüyor. Devletin yardımları tamamen kestiği şehirde, alan Hürriyet’e, Avrupa Birliği'ne, Philip Morris’e ve onların reklamlarına kalmış durumda.

Devletin en son ücretsiz ilaç dağıtımına da son verdiği Van’da, halkın kaderi kurumların reklam temalı yardımlarına mahkûm kalmış durumda. Depremin üzerinden geçen süreyi değerlendiren devlet, Van’a yardımları durdururken, Vali Karaloğlu, umutsuzca nakdi yardım çağrılarını sürdürüyor. Buna karşın ise devletten hiç ses yok.

Devlet yok
Hürriyet gazetesi öncülüğünde Van’da kurulan konteyner kentin reklamları ve tanıtımları depremin hemen ardından ortaya çıkmıştı. Son aşamasına gelen kent artık depremzedeleri ağırlamaya başladı.

Oysa depremin ardından sorunları çözmesi, barınma ve diğer tüm ihtiyaçları deprem bölgesine sağlaması gerek devletin çaresiz bıraktığı insanlar, Hürriyet’in çadır kentine mecbur bırakıldı. Yardımsız kalan depremzedeler, "Hürriyet Mahallesi"nin, Avrupa Birliği'nin, Philip Morris'in ve Sabancıların reklam malzemesi heline getirildi.

Erciş’te "konteyner hayat" başladığını ilan eden gazete, eski askeri kışlanın bulunduğu alana kurulan kenti şöyle tanımlıyor: “Yerleşke, 20’si Hürriyet Mahallesi’ne ait 93 sokaktan oluşuyor. Hürriyet Mahallesi’nin ardından, Avrupa Birliği’nin ayırdığı fonla yapımına başlanan 950 konteynerlik Avrupa Birliği Mahallesi, ardından da Philip Morris, Türk Hemotoloji Derneği gibi bağışçıların konteyner evlerinden oluşacak Şefkat ve Hayat mahalleleri hizmete girecek. Kent daha önce kurulan 90 konteynerlık Öğretmenler Mahallesi’yle bütünleşiyor.”

Sadece Hürriyet mi?
Buradan kentte sadece Hürriyet gazetesinin kurmuş olduğu bir mahalle olmadığını anlaşılıyor. Depremin üzerinden geçen iki ay, kar ve soğuğa rağmen, barınma imkanı sağlanmayan vatandaşlara diğer konteynerleri “Avrupa Birliği ve Philip Morris” sağlayacak.

İlk sokak adı "Şevket Sabancı" oldu
Kızılay çalışanlarının, devletten yardım gelmeyince büyük emekler vererek kurduğu konteyner kentin ilk sokağının adı da şaşırtıcı olmayan bir şekilde "Şevket Sabancı Sokağı" oldu. 20 sokaktan oluşan mahalleye sokak isimlerini "bağışçılar" koyacak. Yani insanlar, kendilerine başına sokacak bir yer sağlayan para sahiplerini unutmamak için onların isimlerini yaşadıkları konteyner kentin tabelalarında sürekli bir biçimde görecek.

Devletin valisi devlete yardım çağrısında bulunmuyor
Van Valisi Münir Karaloğlu ise, yapılan çalışmaların ardından, “Buradaki vatandaşlarımız mutlu. Yapılan bu çalışmadan dolayı da müteşekkirler. Tefrişatla ilgili küçük sorunlar var. Bu aşamadan sonra bu konuyla ilgili gelecek olan yardımlar bizleri daha çok mutlu edecektir” açıklamasında bulundu.

Devletin unuttuğu ve yardım göndermeyi çoktan kestiği Vali Karaloğlu, Hürriyet gazetesi aracılığıyla bir de çağrı yaptı: “Bundan sonra yapılacak olan yardımlar ayni değil nakdi olsun.”

(soL-Haber Merkezi)