CKD kuruluşunun 17. yılını kutluyor

Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Başkanı Şenal Sarıhan, derneğin kuruluşunun 17. yılı dolayısıyla yaptığı açıklamada "Tarih, gericiliğin, yenilgileri ile doludur. Gericiliğin sırtını dayadığı en gerici mihrak olan emperyalizm de yenilmeye mahkumdur" dedi.

(soL - Haber Merkezi) Cumhuriyet Kadınları Derneği, kuruluşunun 17. yılını kutluyor.

Dernek Başkanı Şenal Sarıhan tarafından konuya ilişkin kaleme alınan basın açıklaması şöyle:

CUMHURİYET KADINLARI DERNEĞİ KURULUŞUNUN 17.YILINI KUTLUYOR

KADINLARIMIZIN GERİCİLİĞE KARŞI ÖRGÜTLÜ DİRENİŞİNDE 17. YIL

CKD, 15 Şubat 1997 tarihinde seçme ve seçilme hakkını kazanışımızın yıldönümü olan 5 Aralık 1997 tarihinde kuruldu.

Bağımsızlık mücadelemizin aydınlanma devrimi ile güçlendirilmeye çalışıldığı onlarca yılın ardından, gericiliğin, yeniden tırmandırılmaya çalışıldığı günlerde, 15 Şubat 1997 de, 50.000’i aşkın kadının katılımı ile Ankara’da gerçekleştirilen, “ŞERİATA KARŞI KADIN YÜRÜYÜŞÜ” , gericiliğe karşı örgütlü bir direniş hattı oluşturmanın gerekliliğini gösteriyordu. Bu yürüyüşün düzenleyicileri arasında olan 32 kadın, bu ilhamla yeni bir kadın derneği kurmak için bir araya geldiler. Dernek tüzüğünde, kuruluş şu cümlelerle ifade ediliyordu:

“CKD, Ulusal Kurutuluş Savaşı ve Cumhuriyet Devrimleri ile kazanılmış olan ekonomik ve siyasal bağımsızlığın özgürlük, demokrasi ve aydınlanmanın korunması, savunulması ve halk yararına geliştirilmesi için çalışır.”

Bu amaç, dün ülkemizi, emperyalizmin ve ortaçağ güçlerinin tahakküm ve zulmünden kurtaranlara ve geleceği kuracak olan genç kuşaklara karşı sorumluluğun gereği idi.

CKD, bu bilinçle, 1997 den başlayarak hızla tırmanan gericiliğe “Hayır!” diyen halkçı eylemlerin etkin gücü oldu. 2007 yılına damgasını vuran Cumhuriyet Mitingleri’nden, 2012’lere uzanan “ 3 Devrim Yasası Haklarımız için Yurttaş Buluşması Mitingi’ne, Ulusal bayramlarımızın dar alanlara hapsedilmesine karşı bütün bir ülkeyi bayram yerine döndüren halkımızın bayram etkinliklerine genci yaşlısı, kadını erkeği ile “Artık Yeter !” çığlığının bir yansıması olan Gezi eylemlerinde yerini aldı.

CKD özellikle kadın haklarının bilinmesi, yaşama geçirilmesi, korunması ve geliştirilmesi için çaba gösterdi. Kadın tarihinin kalıcı kılınması, kadınların yasal haklarının güvence altına alınması, kadının şiddetten korunması, eğitimi ve istihdamı gibi geniş alanda eğitim çalışmaları ve yayınlar yaptı. Aydınlanma mücadelesinde başarının, cinsiyet ve etnik köken ve benzeri farklılıkları öne çıkararak ve bölerek değil, birleşerek sağlanacağına inandı. Politikasını “birlik anlayışı” üzerine inşa etti.

Bugün 17. Yılda 70 şubeye ulaşmış olan CKD, yeni yaşına girerken şuna inanmaktadır: Tarih, gericiliğin, yenilgileri ile doludur. Gericiliğin sırtını dayadığı en gerici mihrak olan emperyalizm de yenilmeye mahkumdur. Bu sonucu yaratacak olan etkin güçlerden biri de örgütlülüktür. Bu inançla ve umutla yeni yaşımızı kutluyor, kadınlarımızı örgütlü birliğimize davet ediyoruz. 04.12.2013

Genel Başkan
Şenal Sarıhan