AKP iktidarını anlatan üç kare, üç olay...

AKP'nin doğa ve tarih talanına ilişkin iktidarı boyunca yüzlerce örnek ortaya çıkarken, bir gün içinde bu sürecin özeti olarak sunulabilecek üç olay birden yaşandı: Dipsiz göl kalıcı olarak yok edildi, Cennet Mağarası'na asansör inşa edildi, 'ağaç dikiyoruz' yazılı tabelanın arkasındaki ağaçlar kesildi...

Haber Merkezi

AKP'nin doğa ve tarih talanında ne kadar pervasız ve para düşkünü olduğu yüzlerce kez basına yansıdı, kamuoyunun gündemine girdi.

Ancak geçtiğimiz gün ortaya çıkan üç örnek, tüm bu sürecin özeti olarak sunulabilecek cinsten...

AKP'li Ümraniye Belediyesi, "ağaç dikiyoruz" yazdığı tabelanın arkasındaki ağaçları kesti, yasal izinle yapılan define aramasının yok ettiği Dipsiz Göl su tutmadı ve Cennet Mağarası'na asansör dikildi.

Dipsiz Göl, su tutmadı

Yasal izinle yapılan define araması nedeniyle yok olan Gümüşhane'deki 12 bin yıllık Dipsiz Göl'e su taşınması için yapılan çalışmalar işe yaramadı. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın gölü canlandırmak için hazırladığı eylem planı kapsamında, dökülen dayanıksız toprak çıkarılarak yerine suya dayanıklı kireçli ve killi toprak döküldü.

Gölün tabanı da silindirle ezildi.  Sonrasında bir dereden borularla getirilen su göle verildi. Bölgede havanın soğumasıyla birlikte Dipsiz Göl'ün yüzeyi de buz tuttu. Havaların ısınmasıyla birlikte kar eridiğinde ise gölün su tutmadığı görüldü.

Dipsiz Göl'ün kurumasına neden olan define kazısını gerçekleştirdiği iddia edilen iki kişiden biri AKP’den Fatsa İlçe Başkanı ve 25. dönem Ordu Milletvekili Aday Adayı Fatih Sözen'di.

Üstelik kazı yapılırken ilgili kanun gereği kazıya üç kişiden oluşan resmi bir heyetin de eşlik ettiği ortaya çıktı.

Valilik ise geçtiğimiz yılın sonunda yaptığı açıklamada, gölün eski haline getirileceğini, ''Hazırlanan ruhsata istinaden 06.11.2019 tarihinde belirtilen alanda İçişleri Bakanlığı temsilcisi, Maliye Bakanlığı temsilcisi ve Müze Müdürlüğü temsilcisi ile jandarma ekipleri gözetiminde define kazısı yaptırılmıştır. 4 gün süren arama çalışması sonrasında, 10.11.2019 tarihi itibarıyla da alanda kapatma işlemi yapılarak alan eski haline getirilmiştir. Define araması yapılan alanda taşınır, taşınmaz herhangi bir kültür varlığına rastlanmamıştır'' sözleriyle ifade etmişti.

Ancak, ne hazine meraklıları hazine buldu ne de göl eski haline geldi. Dipsiz Göl, su tutmadı.

Ağaç dikiyoruz yazılı tabelanın arkasındaki ağaçlar kesildi

İstanbul Finans Merkezi projesi kapsamında yapılacak bağlantı yolu nedeniyle Ümraniye'de bulunan 80 müstakil ev geçtiğimiz yılın sonunda yıkıldı. Evlerin tam karşısında yer alan ve içerisinde Sağlık Ocağı'nın da bulunduğu yeşil alan ise “kentsel dönüşüm alanı” ilan edildi.

Emlak Konut GYO ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında imzalanan “Dönüşüm Uygulamalarına İlişkin Protokol” çerçevesinde düzenlenen ihaleyi 91 milyon 240 bin TL ve KDV bedeli ile "Dağ Mimarlık ve Mühendislik" kazandı. 5 Mayıs'ta sözleşme imzalayan firma çalışmalara başladı ve arazide bulunan çok sayıda ağaç yok edildi.

Kesilen ağaçların önünde ise AKP'li Ümraniye Belediyesi'nin "Millet bahçemizi tamamladık, şimdi sokaklarımıza binlerce ağaç dikiyoruz" tabelası yer alıyor.

Mağaraya asansör dikildi

Mersin'in Silifke İlçesi'ndeki Cennet Mağarası'na 10 milyon lira harcanarak asansör diktiler. 

Bölgede yaşayan yurttaşların karşı çıkmalarına rağmen çalışmaları süren proje tamamlandı. Sosyal medyada ise yapılan asansör büyük tepki topladı.