Manavgat halkının golf sahası tepkisi: Halkın sahilleri satılamaz

Antalya Manavgat'taki Ulualan sahiline yapılması planlanan golf sahası projesinin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylanması, bölgedeki yurttaşların tepkileri ile karşılandı. Bölgede yaşayan yurttaşlar, projenin iptal edilmesini istiyor.

Haber Merkezi

Antalya Manavgat'ta yaklaşık 3 bin dönümlük alanda, golf sahalı dört otel yapılması için hazırlanan imar planına Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onay verildi. 

Bakanlığın verdiği izinle yapılması planlanan golf sahaları, bölgedeki yurttaşların tepkileri ile karşılandı. 

Henüz yapılaşmanın olmadığı bölge, Manavgat Irmağı'nın doğal yapısı ve orman alanları ile bölge halkı için önemli bir konumda.

Meclise taşınacak

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması için meclise soru önergesi verdi. 

''Kültür ve Turizm Bakanlığının onayladığı imar planıyla golf sahalı 4 otel inşaatına açılan bölgede 3’ü konaklamalı 75’er hektar, 1’i konaklamasız 55 hektar olmak üzere 280 hektar alanın golf turizmine tahsis edileceği belirtilmektedir. Tıpkı Belek’te olduğu gibi devasa ölçeklerde alan kaplayan golf tesislerinin, sahil kısmını tamamen kapatacağı, bununla birlikte şehir ile sahilin birbirinden kopacağı, halkın da sahile iniş bağlantılarının kalmayacağı görülmektedir'' diyen Budak, golf tesislerinin, sahil kısmını tamamen kapatacağını, bununla birlikte şehir ile sahilin birbirinden kopacağını, halkın sahile iniş bağlantılarının kalmayacağını da belirtti.

Manavgat Ulualan'ı Koruma Platformu kuruldu

Golf sahalarına tepki gösteren sivil toplum örgütleri ise Manavgat Ulualan'ı Koruma Platformu'nu kurdu. Geçtiğimiz gün platform adına konuşan Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, ''2 km’lik sahil şeridimizin tamamının, golf alanlarına cepheli olacak şekilde düzenlenmesi, çocuklarımızın, halkımızın denizle bağlantısının kopması, izole edilmesidir. Bakanlık hassasiyetlerimizi dikkate alarak golf alanları planlamasını acil iptal etmeli. Biz Manavgat halkı olarak kentimizin sahibiyiz ve Ulualan’ı korumaya kararlıyız'' ifadelerini kullanmıştı.

Derhal iptal edilmeli

Bölge halkı projenin derhal iptal edilmesini ve sahillerin halka bırakılmasını istiyor.

Manavgat'ta yaşan Çevre Mühendisi Dilan Eda Turan, yapılmak istenen projenin iptal edilmesi gerektiğini belirterek, ''Ulualan, Manavgat bölgesinde inşaat şirketlerinin girmediği henüz yapılaşmaya açılmamış nadir alanlardan bir tanesidir. Fakat Olympos Kemer, Gazipaşa'dan sonra rant sevdalıları Ulualan'a da göz dikmiş durumda. Manavgat halkının Ulualan'ı patronların eline bırakmaya hiç niyeti yok. AKP'nin ve patronlarının, Ulualan için hazırladıkları proje derhal iptal edilmeli. Manavgat sahilleri asıl sahipleri olan halka bırakılmalıdır, sahiller devlet tarafından korunmalıdır'' diye konuştu.

'Halka hiçbir şey sorulmuyor'

Manavgat'ta yaşayan Mukaddes Ateş ise projeye ilişkin halkın görüşlerinin alınmadığını belirterek, ''Bu saldırı saldırı sadece Ulualan ile sınırlı kalmıyor. Her yer yağmalanıyor, her yer talan ediliyor. Ulualan projesi devasa ölçeklerde golf tesislerinin kurulacağı, sahil kısmının tamamen kapatılacağı, şehir ile sahil bağlantılarının koparılacağı, halkın da sahile iniş bağlantılarının kalmayacağı bir proje. Bu proje derhal iptal edilmeli. Patronlar, halka hiçbir şey sormuyor. Sadece kendi çıkarları doğrultusunda hareket ediyor. Patron sınıfının kâr hırsı ülkemizi ve dünyamızı yok oluşa sürüklüyor. Bu ülke patronların malı değildir. İnsanın ve doğanın sömürülmediği bir dünya istiyoruz'' dedi.

'Mücadelemiz sürecek'

Ancak mücadele ederek yapılmak istenen projenin iptal edilebileceğini vurgulayan bölgede yaşayan yurttaşlardan Sevil Uğur ise, ''Ülkemizin birçok yerinde yaptıkları gibi Ulualan'ın talan edilmesini istemiyoruz. Anayasada belirtildiği gibi halkın malı halkındır. Sahillerimizin para babası olan kişilere uzun yıllar karşılığı kiralanıp satılıp halkın olanı ellerinden alıp yağmalayamazlar, kısıtlayamazlar. Mücadelemiz sonuna dek devam edecektir'' ifadesini kullandı.