AKP salgın günlerinde patronlar için birçok düzenleme çıkarırken, işçilerin sorunlarına en baştan gözlerini kapatmıştı.
İşçiler için sefalet ücreti anlamına gelen kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin ödeneğini dahi patronların çıkarı doğrultusunda devreye sokan AKP, buna karşın bu kapsamdaki bazı başvuruları reddetti ya da yanıt vermedi.
Bu kapsamda bulunan Boğaziçi Üniversitesi ve Hacettepe'de sosyal tesislerde çalışan yüzlerce işçi, üniversite yönetimlerinin umursamaz tavırları ve ödeme yapmama kararı dolayısıyla aylardır maaş alamıyor.
Hacettepe'de 400'ün üzerinde işçi Mart ayından bu yana maaş alamazken, bu konuda ne İŞKUR'dan ne Çalışma Bakanlığı'ndan ne de üniversite yönetiminden hiçbir yanıt alamadı.
Konuya ilişkin üniversite yönetimi ile işçi temsilcileri arasında bugün bir görüşme yapılması beklenirken, işçiler bir an önce ücretlerinin ödenmesini talep ediyor.
Aylardır maaşsız kalan işçiler, salgın ve kriz nedeniyle çok zor durumda kaldıklarını, borçlarla ayakta kalmaya çalıştıklarını, en temel ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını dile getirmişti.
Boğaziçi Üniversitesi'nde çalışan sosyal tesis emekçileri de tıpkı Hacettepe Üniversitesi'nde yaşanana benzer bir sorun yaşıyor.
İşçiler mart ayından bu yana maaş alamazken, bu durumun eylül ayına kadar süreceği, bunun nedeninin de kısa çalışma ödeneği başvurusunun yanıtsız kalması olduğu belirtildi.
'Eylül ayına kadar maaş yok dediler...'
Konuya ilişkin bir açıklama yapan ve duruma tepki gösteren DİSK Dev Turizm-İş Marmara Bölge Şubesi Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Tesisler İşletme Müdürlüğü Çalışanları, şu ifadeleri kullandı:
Bütün dünyanın koronavirüsle mücadele ettiği bugünlerde biz emekçiler sadece koronavirüsle mücadele etmiyoruz maalesef. Çalışanlar olarak salgının ülkemize geldiği ilk günlerden itibaren ciddi mağduriyetler yaşadık. Pek çok işyerinin kapatılmasıyla ya işsiz kaldık ya da ücretsiz izin, zorunlu yıllık izin kullandırılması gibi uygulamalara maruz bırakıldık.
Biz Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Tesisler İşletme Müdürlüğü’nde çalışan işçileriz. Bize işletme müdürlüğü tarafından 23 Mart tarihinden sonra 6 Nisan’a kadar bütün tesislerin kapalı olacağı ve işçilerin idari izinli olacağı bildirildi. Ancak sonra da “Biz 30 Mart’tan itibaren kısa çalışma ödeneğine başvurduk.” denilip idari izinlerin iptal edildiği söylendi. İş-Kur’un kendilerine başvuru tarihinden itibaren ücret ödemeyin dediği ve kendilerinin de ödeme yapamayacağını söylediler.
İş-Kur’a Kısa Çalışma Ödeneği için yapılan başvuru reddedildi. Bu durumda biz hiçbir ücret ödenmeden ücretsiz izinli durumunda olduk. Ücretsiz izin ödeneğiyle ilgili de şu ana kadar bir gelişme olmadı. Tesislerin Eylül’de açılacağı, bizim o zamana kadar ücretsiz izinde olduğumuz bildirildi. Yani Mart’tan itibaren 6 ay boyunca hiçbir ödenek verilmeden ücretsiz izinde sayılacağız.
'Açlıktan sürünmeye mahkum etmelerine izin vermeyeceğiz'
Üniversitenin çeşitli seviyedeki yöneticileriyle defalarca idari izinli olma hakkımızın geçerli olması ve ücret ödemelerimizin eksiksiz yapılması gerektiğiyle ilgili görüşmeler yaptıysak da sonuç alamadık.
Bize baştan idari izinlisiniz dedikleri zaman ödenek vardı da şimdi mi yok? Yıllardır bu üniversitede çalışan, hocalarına, öğrencilerine ve personeline hizmet veren bizler biliyoruz ki ücretli izinli olduğumuzda ücretlerimiz ödenebilir. Bizi açlıktan sürünmeye mahkum etmelerine izin vermeyeceğiz.