Uluslararası Af Örgütü raporlarını başka gezegenden mi yazıyor?

“Muhalifler fazla şiddet uygulamıyor”, “NATO Afganistan işgalini sürdürsün” diyen “Uluslararası Af Örgütü”, Halep’te yaşanan çatışmalara ilişkin gerçek dışı bir rapor hazırladı.

Uluslararası Af Örgütü, emperyalizmin Suriye politikası çerçevesinde rapor “üretmeyi” sürdürüyor.

Saldırıyı Suriye mi başlattı?

Halep’te birçok bağımsız gazeteci tarafından teyit edilen Özgür Suriye Ordusu’nun saldırısıyla başlayan çatışmalar Uluslararası Af Örgütü tarafından yayınlanan raporda ters-yüz edilerek Suriye saldırılarıyla başlamış gibi gösterildi.

Raporda muhaliflerin “barışçıl” gösterilerine Suriye hükümeti tarafından silahlı saldırılar düzenlendiğini ileri sürülürken, ÖSO’nun ağır silahlarla yaptığı saldırılar ise yokmuş gibi davranıldı.

Sivilleri kalkan yapan ÖSO ama
Uluslararası Af Örgütü Üst Düzey Kriz Danışmanı Donatella Rovera, “Şu anda, sivilleri daha ciddi bir risk altında bırakan, Halep’e yönelik şiddetli saldırılar, hükümet güçlerinin ülke çapında ve sürekli tekrar eden rahatsız edici hak ihlalleri gerçekleştirmesini takip eden tahmin edilebilir bir gelişme” derken, sözlerin gerçek dışılığını ortaya koyan veriler bir gazeteciden geldi.

Channel 4'ten gazeteci Alex Thomson Suriye ordusunun kenti topa tuttuğuna yönelik iddialara ilişkin yaptığı açıklamada, muhaliflerin bilinçli olarak sivillerin yaşadığı bölgelerde çatışmayı tercih ettiğini ve sivilleri canlı kalkan olarak kullandığını söylemişti.

Yaralı göstericiler avlanıyormuş
Rapora ilişkin örgütün sitesinde yayınlanan açıklamada, Suriye Ordusu tarafından yaralı göstericilerin avlandığı ifade edilirken, bugün kamuoyuna yansıyan ve soL’da da yer verdiğimiz görüntüler “acaba af örgütü muhaliflerin ne yaptığını hiç mi görmüyor” dedirtti.

Raporda belirtilen ve bir kanıta dayanmayan “yaralı avları” bir yana bugün ortaya çıkan görüntülerde “muhaliflerin” nasıl insanlık dışı şekilde katliam yapabildiğini gözler önüne sermişti.


ÖSO'da hak ihlalleri var ama silah yardımına devam

Raporda yer alan bir diğer ilginç husus ise örgüt tarafından daha önce de dile getirilen Suriye’ye silah ambargosu ve muhaliflere silah desteği konusunda oldu. Raporda orduya silah ambargosu uygulanması çağrısında bulunulurken, kabul edilmek zorunda kalınan ÖSO’nun “hak ihlallerine” dair şu ifadeler kullanıldı:

Suriye’deki silahlı muhalefetin gerçekleştirdiği hak ihlali raporlarındaki artışla beraber kriz ülke içi bir silahlı çatışmaya dönüşürken, Uluslararası Af Örgütü, Özgür Suriye Ordusu (FSA) ve diğer silahlı muhalefet gruplarına silah sevkiyatı yapmayı düşünen hükümetlere, öncelikle tarafsız bilgilere dayanan kapsamlı bir risk değerlendirmesi yapma çağrısında bulunuyor. Böylece hükümetler sevkiyatını yapacakları silahların uluslararası hukuk uyarınca suç sayılacak eylemler dahil, ciddi insan hakları ihlalleri gerçekleştirmek ya da buna yardımcı olmak için herhangi bir risk taşımadığından emin olacak.

Suriye'de yaşanan çatışmalara ilişkin Esad'a silah ambargosu uygulanması çağrısında bulunan örgüt, ÖSO için ise şu skandal ifadeleri kullanmıştı:

“Elimizdeki kanıtlara göre, Suriye’deki muhalif gruplar tarafından işlendiği rapor edilen suçlar, bizim tam bir silah ambargosu çağrısı yapmamız için gereken düzeye henüz ulaşmamıştır.”

Uluslararası Af Örgütü'nden NATO'ya çağrı yaparsa
Örgütün ABD şubesi, Şikago’da yapılan NATO zirvesi öncesinde Afgan kadınlarının ilerlemesine katkıda bulundukları gerekçesiyle NATO’nun Afganistan’da kalması gerektiğini savunan “Gölge Zirve”ye ev sahipliği yapmıştı.

(soL - Haber Merkezi)