Patrick Cockburn: YPG Cerablus'u almaya hazırlanıyor

Ortadoğu muhabiri Patrick Cockburn, YPG'nin IŞİD'in elindeki sınır kasabası Cerablus'u kurtarmak üzere hazırlandığını yazdı. Cockburn'e göre bu hamle "Türkiye'yi kızdıracak."

Dış Haberler

Tel Abyad'ı kurtardıktan sonra Kobani'nin batısına yönelmesi beklenen YPG, özellikle uluslararası durum nedeniyle bu hedefini ertelemek zorunda kalmıştı.

Independent'ın deneyimli Ortadoğu muhabiri Patrick Cockburn'ün haberine göre, YPG Irak-Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) elindeki sınır kasabası Cerablus'u kurtarmak için hazırlık yapıyor.

Cerablus, Türkiye-Suriye sınırında IŞİD'in elinde bulunan son büyük kasaba. Buranın düşmesi halinde IŞİD'in izole edileceği ve militan transferinde zorluk yaşayacağı tahmin ediliyor.

Kobani Dışişleri Bakan Yardımcısı İdris Nassan, "Cerablus'u özgürleştirmek için planlarımız var" dedi.

Ancak Nassan, YPG Genel Komutanı Sipan Hemo'nun, "Cerablus'a saldırı ABD ile koordineli olacak çünkü biz uluslararası koalisyonun parçasıyız. Onlar bizimle koordineli olarak savaşıyor" dediğini aktardı.

Cockburn, bu durumun ABD'yi ikilemde bıraktığını, çünkü Washington'un Ankara ile Temmuz ayında "İncirlik" konusunda anlaşmaya vardığını ve Türklerin YPG'nin Fırat'ın batısına geçmesini istemediğini hatırlatıyor.

Cockburn'e göre YPG'nin başarısında savaşçılarının "yırtıcı bir şekilde savaşmasının" ve ABD'yi hava saldırılarına çağırma imkanına sahip olmalarının payı var.

Kobani'nin 700 ABD hava saldırısı ve IŞİD saldırıları sonucunda yüzde 70'inin yıkıldığını söyleyen Independent muhabiri, yeniden inşanın da yavaş ilerlediğini belirtiyor.