Oda TV davasının yeni hâkimi Mehmet Ekinci kimdir?

Oda TV davasına 4 gün kala mahkemenin hâkimi Resul Çakır’ın Yargıtay’a terfi etmesinin ardından yeni hâkim Mehmet Ekinci oldu. Mehmet Ekinci son olarak 33 avukatın tutuklandığı KCK operasyonunda tutuklamaları yapan nöbetçi hâkimdi.

Oda TV davasına 3 gün kala mahkemeye atanan hakim Mehmet Ekici nöbetçi hakim olarak son dönemde iki büyük tutuklama dalgasında imzası olan bir isim. Şike davasında Şekip Mosturoğlu, İlhan Ekşioğlu ve Bülent Uygun’un da aralarında bulunduğu 22 kişi hakkında tutuklama kararında nöbetçi hâkim olarak imzası bulunan Ekinci, aynı zamanda KCK operasyonu adı altında 33 avukatın tutuklandığı dalgada da nöbetçi hakim olarak karar veren kişi olmuştu.

Şike ve Oda TV davalarına bakan İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi başkanlığına, Yargıtay’a atanan Resul Çakır’ın yerine İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin üye hâkimlerinden Mehmet Ekinci atandı.

KCK’de avukatlara dönük olarak yapılan operasyonda 33 avukatı tutuklayan Ekinci’nin 2009 yılında Van’da 3. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı yaptığı dönemde ilk KCK tanımlamalarından birini yapmıştı. Buna göre Ekici KCK tanımını şöyle yapmıştı: “Kürdistan Demokratik Topluluğu-Türkiye Meclisi (KCK-TM) bünyesinde merkezileştirilen legal faaliyetlerin örgütün-örgüt hedeflerinin siyasallaşmasının temel itici gücü olacağı değerlendirilmiştir."

Ekinci, AKP'li belediye başkanına destekte bulunmuştu
Oda TV davasının yeni hakimi Mehmet Ekinci, 2008 yılında dönemin sıkça eleştirilen AKP'li Van Belediyesi'ne bir grup hakimle birlikte destek ziyaretinde bulunmuştu. Ödenmeyen işçi maaşları ve rekor borç batağı ile gündeme gelen ve o dönemde Vanlıların tepkisini çeken AKP'li Van Belediyesi'nin, imaj düzeltme çalışması olarak yorumlanan ziyarette, Van 1. Ağır Ceza Mahkeme Başkanı Zekeriyya Erdaoğan, 2. Ağır Ceza mahkemesi Başkanı Mesut Kundakçı ve 3. Ağır Ceza mahkemesi Başkanı Mehmet Ekinci, AKP'li Belediye Başkanı Burhan Yenigün döneminde Van'ın son derece gelişip güzelleştiğine dair açıklamalarda bulunmuştu.

(soL - Haber Merkezi)