Diabolik, 50. yaşını Milano Ulusal Bilim ve Teknoloji Müzesi’nde “Cinquant’anni vissuti diabolicamente/ Şeytanca Yaşanan 50 Yıl” başlıklı bir sergiyle kutluyor. Angela ve Luciana Giussani’nin yaratıcısı olduğu bu çizgi karakterin yaşam öyküsü, 1962 yılında Milano’da başlıyor.
Giussani kardeşler Astorina yayınevinin kurucusuydu. Astorina, Cadorna meydanına bakıyordu.
Sabah banliyö semtlerinden şehir merkezindeki Çadorna istasyonuna Ferrovie Nord’la gelen tren yolcularının yüzündeki umutsuzluğu gözleyen Giussani’ler, insanları yolculuk boyunca neşelendirecek bir arayışın peşindeydi. Yolcuların ilgisini en çok polisiye romanların çektiği ortaya çıkınca Giussani kardeşler, çizgi roman dünyasında “Diabolik” adıyla tanınan bir karakter yarattı.
“İl Re del Terrore” başlıklı ilk Diabolik çizgi romanı, Milano’da ekonominin altın çağını yaşadığı 1 Kasım 1962’de okurlara ulaştı. Yetişkin bir okuyucu grubunu hedefleyen Angela ve Luciana, bayilerdeki çizgi roman kahramanlarından farklı bir karakter tasarlıyordu. Giussaniler’in düşlerinde çizdikleri Diabolik, sert mizaçlı, acımasız bir soyguncuydu. Ancak giriştiği maceralarda hep o yeniyordu. “İl Re del Terrore” başlıklı ilk çizgi romanda kız arkadaşı Elizabeth Gay’dı. Serinin üçüncü kitabında Eva Kant’la tanıştı Diabolik. Kant, Diabolik’in hem yaşam arkadaşı hem de giriştikleri soygunlarda ortağı oldu. İkilinin hedefinde zengin aileler, bankalar ve karanlık yollardan servet kazananlar vardı.
Angela ve Luciana Giuşsanı’nın cep kitabı boyutunda tasarladığı Diabolik, her sayfasında iki vinyete yer veren yenilikçi tasarımı ile şehir merkezine doğru yapılan 40 dakikalık yolculukta, tıka basa dolu vagonlarda da rahatlıkla okunabilecek boyutta bir çizgi romandı.
İtalya’da en çok okunan ve satılan çizgi romanlardan biri olan Diabolik, sergi çerçevesinde ilk sayılardaki orjinal çizimler öne çıkarılarak tanıtılıyor. Bugün hiçbir yerde bulunmayan 1 kasım 1962 tarihli “İl Re del Terrore” de sergide yer veriliyor. .
1960’li yılların Milanosu düşünüldüğü zaman Giussani kardeşlerin kahramanı Diabolik, yaşadığı dönemin tanıklığını yapıyor. Boşanmalar için yürütülen sosyal kampanyalarda, ölüm cezasına ya da hayvanların terk edilmesine karşı mücadele ediyor. Sergi mekanındaki monitörlerde ziyaretçilere 1960’li yıllarda çekilen bazı filmlerden parçalar gösteriliyor. Mario Bava’nın 1968 yılında çektiği “Diabolik” adli film de bu bölümde sunuluyor.
Sergi, Diabolik’in ilk sayısını elektronik kitapta da okumaya olanak tanırken, Diabolik öykülerinin mutfağı Astorina yayınevinde 50 yıl boyunca üretilen yüzlerce hikayenin yaratılma süreci ve barındırdıkları sırlar bir veri tabanında aktarılıyor. Michele Bongiorno’nun yönettiği, Milanolu Angela ve Luciana kardeşlerin ilginç yaşam öyküsünü anlatan film ise dev ekranda sunuluyor.
Diabolik’in çıktığı maceralarda kendisine hep eşlik eden Jaguar E-type coupè (1961) marka otomobil, sergide özellikle değinilen bir başka ayrıntı. Restore edilen gerçek bir Jaguar’ın yanı sıra müze, Franco Nodo’nun Jaguar E-type coupè için daha önce tasarladığı bir seri çizime de yer veriyor.
Diabolik, 1962 yılından bu yana her ay hiçbir yerde yayımlanmayan yeni bir öyküyle bayilerde okurlarına ulaşmaya devam ediyor. Milano Bilim ve Teknoloji Müzesi’nde, 50. yasını kutlayan Diabolik için düzenlenen sergi, 10-21 kasım tarihleri arasında ziyarete açık kalacak.