Diyanet Erdoğan'ın kampanyasına destek fetvası verdi

Diyanet'ten yapılan açıklamada, 'Zekatların bu günlerde ulusal düzeyde başlatılan dayanışma kampanyaları vasıtasıyla toplanıp hak sahiplerine ulaştırılması caizdir' denildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vatandaşlara IBAN atarak duyurduğu "bağış kampanyası" hakkında açıklama yaptı.

Açıklamada, "Zekatların bu günlerde ulusal düzeyde başlatılan dayanışma kampanyaları vasıtasıyla toplanıp hak sahiplerine ulaştırılması caizdir" denildi. Diyanet'ten yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Zekât, söz konusu kimselere mükellefler tarafından doğrudan verilebileceği gibi aracı bir organizasyon vasıtası ile vekâleten de ödenebilir. Açılan zekât hesabına zekât niyetiyle para yatırmakla da vekâlet gerçekleşmiş sayılır. Bu çerçevede zekâtların bugünlerde ulusal düzeyde başlatılan dayanışma kampanyaları vasıtasıyla toplanıp hak sahiplerine ulaştırılması da caizdir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, bu tür kampanyalara zekâtını yatıran mükellefin yatırdığı meblağın zekât olduğunu belirtmesi, yetkililerin de zekât fonunda toplanan bu paraların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması konusunda gereken hassasiyeti göstermesidir."

Diyanet'in açıklamasındaki 'ulusal düzey' vurgusu, iktidarın özellikle muhalefetin elindeki belediyelerin yürüttüğü kampanyaların önünü kesmek çin müdahale ettiği bugünlerde bir destek mesajı olarak yorumlandı.

TKP'nin Sesi'nde bugün, Erdoğan'ın 'yardım kampanyası' masaya yatırılmış ve programda, "Türkiye halkının sorunları çözmek için toplumdaki gerçek bir kutuplaşmayı açığa çıkartmaktan başka bir şansı yok. Patronla emekçi, mülk sahibi ile mülksüz, zenginle yoksul arasındaki karşıtlığı açığa çıkartmak zorundayız" denilmişti.