MEB'in 2017-2019 yatırım planı: 1 fen lisesine karşılık 17 imam hatip lisesi!

Milli Eğitim Bakanlığının 2017-2019 yatırım planında imam hatip liseleri ile fen liselerine ayrılan bütçeler arasındaki uçurum dikkat çekti. Bakanlığın yatırım bütçesine göre fen liselerine 109,6 milyon lira ayrılırken, imam hatip liselerine 1,7 milyar lira ayrıldı. Bu rakamlar 1 fen lisesine karşılık 17 imam hatip lisesi kurulacağı anlamına geliyor.

Milli Eğitim Bakanlığının imam hatipler lehine hazırladığı yatırım bütçesi görenleri şaşırttı. Ekonomist Mahfi Eğilmez ve Dünya gazetesi yazarı Özcan Kadıoğlu, bakanlığın 2017-2019 yatırım planında 1 fen lisesine karşı 17 imam hatip lisesi öngördüğüne dikkat çekti. 

Gazeteport'ta yer alan habere göre, ekonomist Mahfi Eğilmez kendi bloğunda yazdığı son yazısında, Türkiye’deki eğitime ilişkin rakamları kaleme aldı. Türkiye’nin OECD rakamlarına göre eğitim kalitesinin çok düşük olduğunu vurgulayan Eğilmez’in bu yazısına, Dünya gazetesi yazarı Özcan Kadıoğlu’ndan dikkat çeken bir ekleme geldi.  Kadıoğlu, MEB’in 2017-2019 planlamasında imam hatip ve fen liselerine ayrılan bütçeyi hatırlattı.

1 FEN LİSESİ, 17 İMAM HATİP LİSESİ

Kadıoğlu, Mahfi Eğilmez’in yazısını paylaştığı tweetini alıntılayarak, MEB’in 2017-2019 bütçesinde fen liselerine 109.6 milyon lira bütçe ayrıldığını, buna karşılık imam hatip okullarına 1.7 milyar lira ayrıldığına dikkat çekti.

"LABORATUVAR YERİNE MESCİT!"

Mahfi Eğilmez ise söz konusu yazısında eğitim kalitesinin yanı sıra öğretmenlerin yeterliliğinde de sorunlar olduğuna dikkat çekerek şunları aktardı:

“Eğitim sistemimizde öğrenme eksikliği kadar öğretememe sorunu olduğu anlaşılıyor. Öğretmenlerimizi yetiştirmek için gereken çabayı göstermediğimiz çok basit bir karşılaştırmayla ortaya çıkıyor.Bu gerçekler karşısında biz ne yapıyoruz? Fen liselerini arttıracak yerde imam hatip liselerini arttırıyoruz, okullara analitik gözlemleme yeteneğini geliştirecek laboratuarlar kuracak yerde mescit açıyoruz, öğretmenlerimizi gelişim programlarına gönderecek yerde siyasal toplantılara yolluyoruz.Böyle devam edersek buluş yapan kuşaklar yetiştiremeyiz. Buluş yapan kuşaklar yetiştiremezsek buluş yapanların taşeronu olmaya devam ederiz. Öyle olunca da orta gelir tuzağından çıkamayız.”