KESK geceyi eylemde geçirecek

Kamu emekçileri toplu sözleşme talebiyle Kızılay'da gece boyunca oturma eylemi yapacak, yarın da Başbakanlık binasına yürüyecek.

soL (HABER MERKEZİ) Yarın başlayacak toplu görüşmeler öncesi hükümete toplu sözleşme çağrısında bulunan KESK üyeleri, geceyi Kızılay'da geçirecek. KESK üyeleri bugün saat 16.00'da Kızılay'da Milli Müdafaa Caddesi'nde (Güvenpark) toplanarak oturma eylemine başlayacak. Geceyi burada geçirecek olan KESK üyeleri yarın da toplu sözleşme taleplerini iletmek üzere Başbakanlık binasına yürüyecek.

Ankara'da dün YKM önünde basın açıklaması yapan KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek, yaklaşık 2 milyon kamu çalışanını ve aileleriyle birlikte 10 milyon kişiyi ilgilendiren toplu görüşmelerin kapsamının bu kadar büyük olmasına karşın gereken ciddiyetle yürütülmediğini söyledi. Hükümetin toplu görüşme masasına yasak savmak, yasanın gereğini yerine getirmek için oturduğunu, son sözü daima Başbakanın söylediğini belirten Şimşek "Böylesi ciddiyetsiz ve sonuçsuz bir toplu görüşme sistemi, kamu emekçilerine hiçbir şey kazandırmamaktadır. Hükümet, kamu emekçileriyle gerçek anlamda toplu pazarlık yürütmek istiyorsa, bunun yeri toplu sözleşme masasıdır. KESK, yıllardır hükümeti ve diğer konfederasyonları toplu sözleşme masasına davet etmektedir. Hükümet ve diğer konfederasyonlar toplu sözleşme masasından ısrarla kaçmaktadır. Çünkü toplu sözleşme masasına oturulduğunda herkesin maskesi düşecektir" dedi.

Türkiye çapında KESK üyelerinin 3 gün boyunca yakalarında "Toplu Sözleşme Hakkımızı Kullanacağız" yazılı kokartlarla çalışacaklarını dile getiren Şimşek, kamu çalışanlarının 2009 yılına dair taleplerinin yer aldığı bildirileri vatandaşlara dağıttıklarını belirtti. Şimşek bugün de tüm iş kollarındaki örgütlü sendikalar ile illerden gelen yöneticilerin kendi işverenleri konumunda olan bakanlıklara giderek, toplu iş sözleşmesi taleplerini ileteceklerini, saat 16.00'dan itibaren de Kızılay Milli Müdafaa Caddesi'nde bir araya gelerek, geceyi burada geçireceklerini kaydetti. Şimşek, toplu görüşmelerin başlayacağı 15 Ağustos Cuma günü de (yarın) KESK üyelerinin, toplu sözleşme taleplerini iletmek için Başbakanlık binasına yürüyeceklerini belirtti.

KESK'e üye kamu emekçileri İstanbul'da da Taksim Tramvay Durağı'nda bir araya gelerek İstiklal Caddesi boyunca bildiri dağıttı. Burada bir açıklama yağan KESK Başkanı Sami Evren toplu sözleşme taleplerinin kabul edilmemesi halinde bütçe görüşmelerinin yapılacağı ve IMF ile stand-by anlaşmasının imzalanacağı dönemde güçlü eylemler gerçekleştireceklerini söyledi.