DİSK’ten Genç-Sen’e destek

soL (HABER MERKEZİ) DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Genç-Sen'in 2821 sayılı Sendikalar Yasası'na dayandırılarak kapatma davası açıldığını belirtirken, "2821 ve 2822 sayılı yasalar deli gömleğidir. Biz bu deli gömleğini giymeyeceğiz" şeklinde konuştu.

Çelebi, Genç-Sen üyeleriyle DİSK genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. İstanbul Valiliği'nin, Genç-Sen'in kapatılması istemiyle açtığı davanın, sendikal hak ve özgürlüklere yönelik olduğunu vurgulayan Çelebi, "Dava dilekçesindeki iddialara göre, 2821 sayılı Sendikalar Yasası öğrencilerin sendika kurmasına izin vermiyormuş. 2821 sayılı yasa işçi sendikalarına da izin vermiyor, yasaklar ve engellemeler koyuyor" şeklinde konuştu. "2821 ve 2822 sayılı yasaların deli gömleği" olduğunu her zaman söylediklerini ifade eden Çelebi, "Biz DİSK olarak demokrasiye ve çalışma yaşamına giydirilmek istenen bu deli gömleğini giymeyeceğiz" dedi. Çelebi, konuşmasında başta işçi sınıfı olmak üzere tüm toplumsal kesimlerin hak ve özgürlükleri için örgütlenme çabalarını destekleyeceklerini vurguladı.

Öğrencilerin sendika kurma hakkının Türkiye'nin de imzaladığı uluslararası sözleşmelerce ve Anayasa'nın 90. maddesince güvence altına alındığını ifade eden Çelebi, "dünyanın her yerinde öğrencilerin sendikaları bulunduğunu, öğrenci sendikalarının okul yönetimlerine katıldığını, daha nitelikli bir eğitim için mücadele ettiklerini" kaydetti. Çelebi İstanbul Valiliğinin, daha önce hukuka aykırı bir biçimde, Genç-Sen'in tüzel kişiliğini tanımadığını ifade ederken, ''Şimdi tanıdı. Tanır tanımaz kapatma davası açtı'' dedi.

Genç-Sen yönetiminden Gözde Mutlucan da kapatma davasının "yalnızca çalışanlar ve işverenler sendika kurabilir, öğrenciler emek sermaye ilişkisi içerisinde değildirler" gerekçesiyle açıldığını söylerken, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin, herkesin çıkarlarını korumak için sendika kurma ve sendikaya üye olma hakkı bulunduğunu hüküm altına aldığını ifade etti.