CMC Maden Grevi'nin 60. yılında ortak anma

Kıbrıslı Rum ve Türk 2 bin işçinin 1948'de gerçekleştirdiği CMC Maden Grevi, 60 yıl sonra Dev-İş ve PEO tarafından düzenlenen ortak etkinliklerle anıldı.

soL (HABER MERKEZİ) 1948'de 2 bin Kıbrıslı işçinin gerçekleştirdiği CMC Maden Grevi, 60. yılında Dev-İş ve PEO'nin birlikte düzenledikleri etkinliklerle anıldı. Emekçilerin ortak tarihlerine ve ortak mücadelelerine bağlı oldukları vurgulanarak, geçmişte birlikte verilen mücadelenin, ortak geleceği örmedeki önemine değinildi.

Ada halklarının, kardeşçe barış içinde yaşadıkları, bağımsız bir "tek" Kıbrıs hedefine giden yolda ilerlemede, geçmişte emekçilerin birlikte verdikleri mücadeleleri sahiplenmelerinin öneminden hareketle Dev-İş ve PEO, yılın ilk aylarında 1 Mayıs ve 1948 CMC Maden Grevleri için düzenleyecekleri eylem ve etkinlikleri ortaklaştırma kararı almışlardı.

1848 CMC Maden Grevlerini anmak için planlanan etkinlikler, Dev-İş ve PEO tarafından ortak bir anı afişi hazırlatılması, PEO'nun hazırlattığı belgeselin adanın her iki tarafında da gösterilmesi ve Türkçe-Rumca şarkıların seslendirileceği konserler düzenlenmesini kapsıyor.

Bugün sahip olunan haklar, o zaman verilen mücadelenin ürünü
Maden işçilerinin yoğun olarak yaşadığı Trodos dağları yakındaki Amiantos köyünde düzenlenen etkinlikte konuşan Dev-İş Genel Başkanı Mehmet Seyis, PEO Genel Sekreter Yardımcısı Sodiri Fellas, Kıbrıs Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Neoklis Silikiotis, maden işçilerinin grevini andılar. Açıklamalarda, 2 bin Türk ve Rum emekçinin aylarca sürdürdükleri grevin, birlikte verdikleri mücadelenin, bugün bile yürürlükte olan pek çok hakkın kazanılmasında etkili olduğuna dikkat çekildi.

Dev-İş, Birleşik Federal Kıbrıs Devleti&acutene destek veriyor
Dev İş Genel Başkanı Mehmet Seyis Kıbrıs konusundaki görüşlerini şu sözlerle özetledi:
"DEV-İŞ, BM kararlarına bağlı iki bölgeli, iki toplumlu, siyasi eşit, ayrılma hakkı olmayan, ortak kullanılan tek egemenliği olan, Tek Yurttaşlığı ve Uluslararası tek temsiliyeti olan, Birleşik Federal Kıbrıs Devleti&acutene destek vermektedir. Bu nedenle devam eden yeni süreçte bu çerçevede sürdürülecek görüşmelerin başarısı için üzerimize düşen görevi yapmaya devam edeceğiz. Artık çözüm zamanıdır. Ortak mücadelemizi yükseltme zamanıdır."