"AKP'den demokrasi değil felaket gelir"

ÜKD bir açıklama yaparak, üniversite bileşenlerini aydınlanma ve kamuculuk etrafında buluşmaya ve AKP'nin yaklaştırdığı felakete karşı durmaya çağırdı.

soL (HABER MERKEZİ) Üniversite Konseyleri Derneği (ÜKD) yazılı bir açıklama yaparak rektörlük atamalarını değerlendirdi. Yapılan açıklamada, rektörlük atamalarının anlamının açıkça AKP'nin kadrolaşmaya aynı hızla devam edeceği olduğu ifade edilirken, üniversite bileşenleri AKP'ye ve cumhuriyetin tasfiyesine karşı, aydınlanmacılık ve kamuculuk ilkeleri etrafında bir araya gelmeye davet edildi.

ÜKD açıklamasında, Cumhurbaşkanının rektör atamalarında "türban kriteri" gözetilmesi nedeniyle atamaların haklı olarak tepki uyandırdığını hatırlatırken, "Anayasa mahkemesinin iptal ettiği türban yasasını destekleyenler kayrılmış, desteklemeyenler ise engellenmiştir" dedi. Olayın adının açıkça AKP'nin kadrolaştığı ve kadrolaşmaya devam edeceğinin olduğu kaydedilen açıklamada, "Ancak AKP'ye demokratik davranmadığı için karşı çıkmak anlamlı değildir. Çünkü ilgili yasaların niteliği bir yana AKP iktidarından demokrasi beklemenin kendisi yanlıştır" sözlerine yer verildi.

"AKP de TÜSİAD da tasfiyeci"
ÜKD açıklamasında, AKP iktidarının, Amerikancılık, Karanlık ve Piyasacılık demek olduğu, AKP iktidarından beklenecek olanın herhangi bir iyilik değil sadece Türkiye'yi bir felakete daha çok yaklaştırması olduğu kaydedildi. Yaklaşan felaketin, cumhuriyet düşüncesine içerilmiş bağımsızlık, laiklik ve sosyal devlet kavramlarının tümden tasfiyesi olduğu vurgulanan açıklamada, bu tasfiyeye mutlak olarak karşı konulması gerektiğini ifade edildi.

Yapılan atamaları eleştiren TÜSİAD gibi kurumların açıklamalarının yanıltıcı olduğu belirtilen açıklamada şu sözlere yer verildi: "TÜSİAD, demokrasiye, uzlaşmaya vurgu yapmakta ve sorunu siyasetin üniversiteye müdahalesi olarak göstermektedir. Üniversitelerin piyasalaşmasını savunan kendi raporuna gönderme de bulunarak şöyle bir çözüme işaret etmektedir: YÖK değişsin ve üniversiteler birbirleriyle rekabete sokulsun. Yani ne yapsın? Piyasaya dönük üretim yapsın, hizmetlerini paralılaştırsın. Bağımsızlık, laiklik ve sosyal devlet TÜSİAD'ın umurunda bile değildir. TÜSİAD da AKP ile birlikte cumhuriyetin tasfiyesinin tarafındadır."

"Aydınlanmacılık ve kamuculukla bir araya"
ÜKD üniversite bileşenlerini mutlaka dar çıkarlarının ötesine geçmeye ilkeli davranmaya ve bunu topluma göstermeye çağırırken, AKP'ye ve cumhuriyetin tasfiyesine karşı, bireysel tavır alışların ötesinde aydınlanmacılık ve kamuculuk ilkeleri etrafında bir araya gelmek, örgütlenmek ve mücadele etmenin önemine dikkat çekti. Açıklama, "ÜKD haklı tepkileri bu eksende birleştirmeye çağırmaktadır" sözleriyle son buldu.