Denizlerin avukatı Halit Çelenk'i kaybettik...

Denizlerin avukatı Halit Çelenk hayata gözlerini yumdu.

1922’de Antakya’da doğdu Halit Çelenk, Denizlerin avukatı Halit Çelenk. 5 Mayıs günü, yani Denizlerin idamının yıl dönümünden bir gün önce, 89 yaşında Ankara’da evinde hayata gözlerini yumdu.

1944 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu Halit Çelenk ve hep hakkını arayan işçilerin, bağımsızlık isteyen gençlerin, aydınlık bir ülke için mücadele eden aydınların avukatı oldu. Öyle ki, binlerce liseli hukuk fakültesini Halit Çelenk’i örnek alarak seçti, yine binlerce üniversiteli Halit Çelenk’i örnek alarak avukat oldu.

1962’de, ülkenin dört bir yanına sosyalizmin sesini taşıyan Türkiye İşçi Partisi’ne üye oldu. Türkiye İşçi Partisi’nin merkezi kurullarında görev aldı. Ama elbette ki, milyonlar Halit Çelenk’i Denizlerin avukatı olarak tanıdı. 6 Mayıs 1972’de üç fidanın Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın idamı ile sonuçlanan davada avukatlık yaptı. Gençliğin emekçi halk ile beraber sosyalizm için mücadeleye katılması çok korkutmuştu patronların düzenini ve bu büyük korku ile Denizlerin idamını istediler. Halit Çelenk, 50 yaşındaydı o zamanlar ve büyük bir inançla idamı engellemeye çalıştı. Davada yargılanan üç genç değildi sadece, bağımsızlık, sosyalizm ve devrim fikirleri yargılanıyordu. Üç fidan da, avukatları Halit Çelenk de bu fikirleri savundu davada. Üç fidan idam edildi ama hiç unutulmadı. Halit Çelenk de hep Denizlerin avukatı olarak kaldı.

12 Eylül darbesinin ardından darbecileri en çok rahatsız eden çıkışın, Aydınlar Dilekçesi’nin altında imzası vardı. 1984 yılında kaleme alınan ve dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren’i çok sinirlendiren Aydınlar Dilekçesi’ni kaleme alanlar arasındaydı Halit Çelenk.

Eşitlikten ve özgürlükten yana bir hukukçuydu Halit Çelenk ve hep örgütlü mücadele verdi. Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanlığı yaptı, İnsan Hakları Vakfı kurucuları arasında yer aldı. 90’lı yıllarda, ilerlemiş yaşına rağmen, yenilginin ardından ayağa kalkmaya çalışan sosyalist hareketin içinde yer aldı.

Çok sayıda kitap yazdı Denizlerin sonsuzluğa uğurlandığı sabahı anlattı, sosyalizm mücadelesi üzerine yazdı, yargının ayaklar altına alındığı olayları yazdı.

89 yaşına gelmişti, yaşlanmıştı ama evini hep gencecik insanlar, liseliler, üniversiteliler ziyaret etti. O çocuklar her 6 Mayıs’ta Denizlerin avukatı Halit Çelenk’i yanlarına alıp ziyaret ettiler Denizlerin mezarını.

Halit Çelenk, 5 Mayıs 2011 Perşembe günü Ankara’da evinde hayata gözlerini yumdu. Denizlerin avukatı Halit Çelenk yarın, yani Denizlerin idamının yıldönümünde, Ankara Karşıyaka Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından sonsuzluğa uğurlanacak. Yarının 6 Mayıs olması sebebiyle zaten birçok sol örgüt, saat 12:00 mezarlıkta buluşacaktı. Türkiye Komünist Partisi Ankara İl Örgütü, bu saatte 2 no'lu kapıda buluşularak Çelenk'in cenazesine de katılacaklarını duyurdu.

Halit Çelenk hep Denizlerin kavgasının avukatı olarak kalacak…

(soL)