RTÜK'ten Akit TV'ye Ceza

RTÜK, 10 Kasım yayını nedeniyle tepki çeken Akit TV’ye para cezası verdi, kanalın aynı suçu bir kez daha işlemesi halinde yayın lisansı iptal edilecek.

10 Kasım'da Yeni Akit Gazetesi'nin internet sitesindeki ''Zulüm 1938'de son buldu'' manşetiyle yayınlanan video yargıya taşındı. İstanbul'da bir avukat Akit TV ve sorumluları hakkında suç duyurusunda bulundu. RTÜK, 10 Kasım yayını nedeniyle tepki çeken Akit TV’ye para cezası verdi, kanalın aynı suçu bir kez daha işlemesi halinde yayın lisansı iptal edilecek.

CNN Türk'ün haberine göre Avukat Faruk Emre Akı, İstanbul Adalet Sarayı'na dilekçe ile başvurdu. Suç duyurusu dilekçesinde, ''Yeni Akit Gazetesi'nin internet sitesindeki linkte "Zulüm 1938'de son buldu" isimli haber başlığı altında Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e hakaret etmiştir" denildi.

Dilekçede, ''halkı kin ve düşmanlığa sevk", "basın yoluyla hakaret" ve ''Atatürk'ün hatırasına hakaret" suçlarından Akit TV, Akit Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Akit TV İcra Kurulu Başkanı hakkında dava açılması talep edildi.

Söz konusu videoda Atatürk için, ''Resmiyette öyle kabul edilen Türkiye Cumhuriyeti kurucu cumhurbaşkanı'' ifadeleri kullanılmış. Videonun sonunda ''Seni rahmetle anamıyoruz paşam'' denilmişti.

NE OLMUŞTU?
Akit TV 10 Kasım’da "Zulüm 1938'de son buldu" başlıklı yayın yaparak tepki çekmişti. Konuyu hemen bugün gündemine alan RTÜK, söz konusu haberi 6112 sayılı kanunun 8. maddesinin 1. fıkrasının a ve f bendine aykırı buldu.

Yayının a bendindeki; "Türkiye Cumhuriyeti Devletinin varlık ve bağımsızlığına, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, Atatürk ilke ve inkılâplarına aykırı olamaz" ve f bendindeki, "Toplumun millî ve manevî değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz." ifadelerine aykırı olduğu gerekçesiyle, kanala idari para ve uyarı cezaları verildi.

Kanal 1 yıl içinde aynı ihlali yaparsa son kez uyarılacak ve 10 gün yakından izlenecek. İhlal sürerse yayın lisansı iptal edilecek. Bu RTÜK’ün en ağır yaptırımı olacak.