İngiltere, Fransa ve Almanya, ABD'nin İran'a yönelik Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımlarını yeniden yürürlüğe sokma çabalarını desteklemeyeceklerini açıkladı.
BM'nin İran'a Kapsamlı Ortak Eylem Planı (Nükleer Anlaşma) kapsamında uyguladığı silah ambargosu Ekim'de sona erecek. ABD, söz konusu anlaşmadan 2018 yılında tek taraflı olarak çekilmesine karşın ambargo süresini uzatmayı hedefliyor.
ABD, BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) ambargo süresini uzatmaması durumunda BM'nin askıya aldığı İran'a yönelik yaptırımlarının tümünü yeniden yürürlüğe sokmakla tehdit etmişti.
İngiltere, Fransa ve Almanya'nın Dışişleri Bakanları, konuya ilişkin ortak bir yazılı açıklama yayınlayarak, Donald Trump yönetiminin yaptırımları yürürlüğe sokmasının BMGK'ye zarar vereceğini vurguladı.
Açıklamada, olası ABD yaptırımlarına ilişkin, "Nükleer Anlaşma'yı koruma çabalarımızla örtüşmeyecek bu kararı desteklemeyeceğiz" denildi.
Öte yandan, açıklamada Tahran'ın da anlaşmayı koruma çabalarına ortak olması gerektiği savunuldu.
Açıklamada, "BM'nin silah ambargosunun kaldırılmasının bölgesel güvenlik ve istikrara büyük katkısı olacağına inanıyoruz. Kapsamlı Ortak Eylem Planı'na bağlı kalıyor ve anlaşmanın korunması adına anlaşmaya aykırı tüm tedbirlerin kaldırılması ve taahhütlerin tam uygulanması için İran'a çağrıda bulunuyoruz" ifadeleri yer aldı.
Nükleer Anlaşma, 2015 yılında İran ile Çin, Fransa, Rusya, İngiltere, ABD, Almanya ve Avrupa Birliği arasında imzalanmıştı. Anlaşmada İran'ın nükleer gücünü azaltması ve karşılığında kalkınma programını sürdürmesi öngörülüyordu.
Trump yönetimi, anlaşmadan 2018 yılında tek taraflı olarak çekilmişti, İran, buna karşılık, uranyum zenginleştirme faaliyetlerini artırmaya başlamıştı.
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, birkaç gün önce, ABD'nin Nükleer Anlaşma'yı tamamen ortadan kaldırmak için araya Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nu soktuğunu belirtmişti.