Can Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü: 'Canımın istediği' rejimi

Bugün, Anayasa’nın ayaklar altına alınmasında son adım atıldı. Anayasa Mahkemesi’nin ''ihlal var'' kararın rağmen TİP Hatay milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü.

Haber Merkezi

Türkiye, yürürlükte bir Anayasası olan, Cumhuriyet rejimiyle yönetilen bir devlet olmaktan çıkmış durumda.

İktidar, “canının istediğini” yapıyor. Rejim, bir “canımın istediği” rejimi.

İstenilmeyen milletvekilinin vekilliği düşürülüyor. İstenilmeyen mahkeme kararına uyulmuyor. İstenilmeyen grevler yasaklanıyor. İstenilmeyen seçimler baştan yapılıyor. İstenilmeyen belediyelere kayyım atanıyor. İstenilmeyen enflasyon düşük gösteriliyor.

İstenildiğinde, mafya liderleri serbest bırakılıyor. İstenildiğinde, patronların borçları bir kalemde siliniyor. İstenildiğinde, halkın malları, üç kuruşa birilerine peşkeş çekiliyor. İstenildiğinde, ne isteniyorsa o yapılıyor.

Bugün, Anayasa’nın ayaklar altına alınmasında son adım atıldı. Tüm süreç hukuksuz olmasına, Anayasa Mahkemesi’nin “ihlal var” kararı tartışmasız bağlayıcı olmasına rağmen, bir darbeyle, TBMM’de TİP Hatay milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü. 

AYM kararına uyulmadı

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş kararı uzun süredir okutmuyordu. Kurtulmuş'un yurt dışı seyahatine denk gelen bu hafta seçilmesi dikkat çekti. Atalay kararını AKP'li Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ okudu.

Kararın okunmasının ardından Atalay’ın milletvekilliği düştü. TİP, CHP ve DEM Parti milletvekilleri karar okunurken kürsüye yürüdü ve Bozdağ’a tepki gösterdi. Ellerindeki dövizleri anayasaları Bozdağ’a gösteren milletvekilleri "Anayasa’yı çiğniyorsunuz”, "Okuyamazsınız” diye seslendi. Bozdağ'a Anayasa kitapçığı fırlatıldı.

AKP'li Bozdağ, Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından devam eden protestolar nedeniyle Genel Kurul oturumunu kapattı

Genel Kurul yarın saat 14.00'te çalışmalarına devam edecek. 

TBMM'nin resmi sitesinde Can Atalay'ın ismi 'milletvekilliği sona erenler' listesine eklendi

'Anayasa'yı ayaklar altına alan bir darbe girişimi'

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Can Atalay'ın vekilliğinin düşürüldüğü oturumda söz aldı.

Baş kürsüde yaptığı konuşmada, "Usulsüz değil, kanunsuz bir işlem yapılıyor. Anayasa'yı ayaklar altına alan bir darbe girişiminin tamamlanmasını izliyoruz. 'AYM'nin kararlarını tanımayalım' diyen Yargıtay kararının divanda okutulmasını reddediyoruz. Eğer divan Anayasa'yı tanımazsa divan yoktur. Her şey sorgulanır hale gelir. Karar okunacak Atalay'ın vekilliği düşürülecek. Yani milletvekiliymiş. Milletvekiliyse neden hapiste tutuyorsunuz? Değilse neyi düşüreceksiniz'' ifadelerini kullandı

Meclis Başkanı Kurtulmuş'un yurt dışı ziyaretinin zamanlamasına dikkat çeken Baş, "Numan Kurtulmuş okumuyor bu kararı, Celal Adan okumuyor, Gülizar Hanım okumuyor ama Bekir Bozdağ okuyor. Hak ediyor okumayı çünkü. Mafyada böyle yaparlar, bazen suçlu olduğunu bildiklerini yanlarında tutarlar ve en pis işleri onlara yaptırırlar" dedi.

Meclis'te söz alan muhalefet milletvekilleri, Atalay hakkındaki Yargıtay kararının okunmasına karşı çıktıklarını söyledi.

Atalay hakkında verilen hükmün Genel Kurul’da okutulmasına ilişkin söz alan Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya’nın sözleri:

Siz bugün Başkanvekili olarak buradasınız. Başkan size görevi iletti, siz de bunu okumak zorundasınız, o yüzden sizi anlayışla karşılıyorum. Gerekçeli karar daha önce Meclis’e iletilmişti. Zannedersem 6 ay önce, sayın Meclis Başkanı bunu okutmayarak Anayasa Mahkemesi'nden gelen sonucu beklemek üzere bekletti. Meclis Başkanlığı olarak gündemi parti gruplarıyla birlikte değerlendirip müzakere etmemiz lazım ki partiler genel kurula gelirken gündeme yeterince hazırlık yapabilsinler diye.''

AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin Numan Kurtulmuş’un planlanan bir ziyaret nedeniyle yurtdışında olduğunu söyledi. Zengin “Meclis’e gelen bir yargı kararı var ve biz de bunun gereğini yapmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

DEM Parti Kars Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, şunları dedi: 

“Can Atalay bu halkın milletvekilidir. Hatay halkının onurudur. Anayasa’ya sadakat yemini ettiniz. Sizi bu kararı bugün ve hiçbir zaman okumamaya davet ediyoruz. Bu ülkeyi en ufak bir hukuk kırıntısının kalmadığı bir ülke haline getirdiniz. Anayasa’yı yok etmeye çalışıyorsunuz. Sizin hoşunuza gitmedi diye AYM’yi bile ortadan kaldırmaya çalışan bir iktidarsınız.”

'Bu suça ortak olmamaya çağırıyorum'

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın ise şunları dedi:

“Bugün bu kararı okumayarak direnen Meclis başkanı BAE’de. Kendisine sesleniyorum. BAE’de saklanarak, bu hukuksuzluktan kaçamazsın. Sen bu kararı okumamakta direnmişsin, Yargıtay hakimleri bu kararı okumadığın için sana ayar vermişler ve sen bugün BAE’de saklanarak bu meseleden kurtulabileceğini düşünüyorsun. Yargıtay üzerinden yasama organına sopa sallanmasıdır. Herkesi bu suça ortak olmamaya çağırıyorum.”

TKP: Genel oy ve seçme-seçilme hakkına saldırı

Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesine bir tepki de Türkiye Komünist Partisi'nden (TKP) geldi. TKP, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda "TİP milletvekili Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi genel oy ve seçme-seçilme hakkına dönük küstahça bir saldırıdır" ifadelerine yer verdi.

Protesto edildi

Mecliste tepkiler eşliğinde okunan karar, pek çok kentte "Can Atalay halkın vekilidir, öyle kalacak" sloganıyla protesto edildi.

İstanbul'da yüzlerce kişi TİP'in çağrısı üzerine Beşiktaş İskelesinde buluştu. Aynı saatlerde Ankara ve İzmir'de de protestolar vardı.

Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi, 14 Mayıs seçimlerinde 75 binden fazla yurttaşın oyuyla seçildiği Hatay’da protesto edildi. Defne ve Samandağ'da açıklamalar yapıldı.

Ne olmuştu?

Atalay, Gezi davasında 18 yıl hapse mahkum edilmiş, karar onanmadan önce TİP’ten Hatay milletvekili seçilmişti. Bunun üzerine Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuş ancak AYM başvuruyu görüşmeden önce Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi davasında aldığı cezayı onamıştı.

AYM daha sonra “hak ihlali” kararı vererek, hakkındaki yargılamanın durdurulması ve tahliyesi yönünde karar vermiş ancak yerel mahkeme ve Yargıtay, Atalay hakkındaki bu kararı uygulamamıştı. Yargıtay, bu kararla anayasayı ihlal ettiklerini belirterek AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

AYM ise bunun üzerine Atalay hakkındaki kararın uygulanmamasının da hak ihlali anlamına geldiğine hükmetmişti. AYM’nin uyarısına rağmen yerel mahkeme bu dosyayı görüşmemiş ve Yargıtay’a göndermişti. Yargıtay, bu kez de AYM kararının hukuki değerinin olmadığını belirterek, TBMM’ye Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi için ikinci kez yazı göndermişti.

TBMM Başkanlığı, bütün bu tartışmalar sürerken Atalay hakkındaki kararı Genel Kurul’da okutmamış, bekletmişti. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan ile AYM kararına sert tepki gösteren MHP lideri Devlet Bahçeli arasında yapılan görüşmede bu konunun da gündeme geldiği, iki liderin kararın TBMM Genel Kurulu’nda okutulması konusunda uzlaştığı kulislere yansımıştı. TBMM Başkanlığı liderlerin kararlarıyla bağlı değil. Ancak AKP’li Usta’nın açıklaması, TBMM Başkanlığı’nın da bu yönde irade oluşturduğunu ortaya koydu. Böylece ilk kez TBMM Başkanlığı, AYM kararına rağmen bir milletvekili hakkında işlem yaptı.