Milli Eğitim Bakanlığı eliyle çocuk işçiliğinin meşrulaştırıldığı Mesleki Eğitim Merkezleri’nde (MESEM) haftada bir gün okula gidip 4 gün işyerlerinde çalıştırılan yüzlerce çocuğun iş kazası geçirdiği ortaya çıktı.
BirGün’den Mustafa Bildircin’in haberinde CHP Milletvekili Turan Taşkın Özer'in Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu sekiz sorulu önergeye verilen yanıt aktarıldı.
Buna göre Bakan Tekin, soruların büyük bölümünü görmezden geldi ancak MESEM’lerde kayıtlı öğrenci sayısını ve iş kazası geçiren öğrenci sayısını açıkladı.
Tekin’in CHP’li Özer’in sorularına verdiği yanıtlar, 336 öğrencinin MESEM’lerde iş kazası geçirdiğini ortaya koydu.
Bakan Tekin, Şubat ayı itibarıyla MESEM’e kayıtlı toplam öğrenci sayısının 421 bin 633 olduğunu kaydetti.
En çok kaza inşaat, metal ve ağaç işlerinde
MESEM programına alınan ve en çok kaza ile can kaybının yaşandığı işyerlerinin inşaat, metal, ağaç işleri, motor ve makine sektörleri olduğu bildirildi.
Kaza geçiren öğrenci sayısının 316 erkek, 20 kız öğrenci olmak üzere toplam 336 olduğunu ifade eden Tekin, iş cinayetlerinde yaşamını yitiren öğrenci sayısınıysa açıklamadı.
‘MESEM’liler kendi mesleklerinde iş bulabiliyor mu?’ sorusunu geçiştirdi
CHP’li Özer’in, “MESEM mezunlarının kaçı eğitim aldığı alan ve dalda, kendi mesleğiyle ilgili SGK kayıtlı iş bulmuştur?” sorusunun yanıtsız kalması ise dikkat çekti. Bakan Tekin soruyu, “Mezunların alanında istihdam durumunun tespitine yönelik SGK ve ilgili diğer kurumlarla çalışmalar devam etmektedir” yanıtıyla geçiştirdi.
MESEM’lerin vaat edildiği gibi öğrencilerin meslek öğrenmelerini değil, ağır koşullarda, hak ihlallerine maruz kalarak, uzun saatlerce çalıştırılmalarına ortam hazırladığını söyleyen Özer şunları kaydetti:
“Proje, işverene ücretsiz ara eleman bulma kurumu haline geldi. Bunun itirafını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çocuk İşçiliği ile Mücadele Ulusal Programı kapsamında 18 strateji ve 106 faaliyete yer verirken çocuk işçiliğinin nedenleri arasında, 'Çocuk işgücüne yönelik işveren talebi' olduğunu belirterek yaptı. MESEM’ler çırak ya da stajyer eğitimi değil ucuz iş gücü, bir sömürü düzeni oluşturdu ve bunu da en savunmasız haliyle çocuklar üzerinden kurdu. Bakanlığın MESEM’lerden mezun çocukların iş bulmasıyla ilgili soruyu geçiştirmesi de tam da bu sistemle ilgili. Bir takip sistemi olmadığı gibi aslında gençlerin iş sahibi olup olmadıklarıyla ilgilenmiyorlar. Meclis üstüne düşeni yapmalı, gerekli yasal düzenlemeler ivedilikle yapılmalıdır."
8 çocuk yaşamını yitirmişti
Çalıştırılan öğrencilerin ücret ve sigorta primlerinin devlet tarafından ödenmesi nedeniyle “kamu kaynaklarının talan edilmesine” yol açtığı belirtilen MESEM’lerde yaşanan iş cinayetlerinde en az 8 çocuk yaşamını yitirmişti.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın Şubat ayında başlattığı MESEM'le sözleşmeli işyerlerine yönelik denetimlerde 94 bin 301 işletmeden 8 bin 406’sının iş sağlığı ve güvenliği şartlarına uymadığı ortaya çıkmıştı. Bakanlık bu işletmelerle sözleşmelerin feshedileceğini açıklamıştı.