Avustralya'da Tjiwarl adlı aborjin kabilesi, yaşadıkları topraklardaki altın madenciliği nedeniyle kültür kaybına uğradıkları gerekçesiyle Batı Avustralya eyaleti yönetimine dava açtı.
Telesur'da yer alan habere göre, kabile lideri, Tjiwarl halkı adına açtıkları davada maden, tarım şirketlerinden ve bölgedeki av, balıkçılık ve kutsal alanlara çit ve yol inşası yapan şirketlerden iki tazminat talep ettiklerini açıkladı.
Kabile lideri Greg Ryan-Gadsden, "10 binlerce yıldır korunan böylesine harika bir şey, büyük risk altında" açıklamasında bulundu.
Batı Avustralya yönetimi, 4 Haziran itibariyle aborijin mirası bölgelerini korumayı bırakmıştı. Bunu ardından zengin maden yataklarına sahip olan 46 bin yıllık Pilbara bölgesi, madencilik faaliyetleri için yıkılmıştı.
Avustralya'da Aborijin Miras Kanunu'nun 18. maddesi, aborijin alanlarının yıkımının yasal olmasını öngörüyor. Bu yasa kapsamında Rio Tinto adlı madencilik şirketi, 24 Mayıs'ta iki kültürel miras alanında patlayıcı cihaz kullandı. Uzmanlar, Juukan 1 ve Juukan 2 adlı iki alanın arkeolojik önemine dikkat çekiyor.
Bölgede son buzul çağı da dahil olmak üzere 46 bin yıllık bir yaşam sürüldüğü tahmin ediliyor.
Kabilenin şikayetleri arasında, madencilik şirketi BHP'ye ve bir otoyol inşaatı projesine toprak ve yeraltı suyu işletme lisansı verilmesi de yer alıyor.
Tjiwarl Aborijin Topluluğu'nun açtığı dava, yaklaşık 7 bin 800 kilometre karelik bir alanı kapsıyor. Bu alan içerisinde 10 bin yıllık tarihi olan Leinster kenti ve bazı kültürel alanlar olduğu belirtiliyor.
Ryan-Gadsden, "Bölgenin tümüne erişim sağlayamıyoruz. Bu durum, halkımız için bir utanç kaynağı, çünkü kültürel sorumluluklarımızı yerine getiremiyoruz. Bu dava, kültürel değere, yurdumuzun özel değerine ilişkin" diye konuştu.