Aranan soykırım şüphelisi tutuklandı

Ruanda soykırımı sırasında Hutu milislerine maddi destek sağlamakla suçlanan Felicien Kabuga, sahte kimlikle yaşadığı Fransa'da yakalandı.

Dış Haberler

Ruanda soykırımının şüphelileri arasında gösterilen ve 800 bin kişiyi katleden milislere maddi kaynak sağlamakla suçlanan Felicien Kabuga, Cumartesi günü Paris yakınlarında tutuklandı. Kabuga 26 yıldır kaçak yaşıyordu.

Fransa Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 84 yaşındaki Kabuga’nın Asmieres-Sur-Seine’de sahte bir kimlikle yaşadığı belirtildi. 

Reuters’ın haberine göre, ABD’nin 5 milyon dolar ödül koyduğu ve Ruanda’nın en çok aranan kişisi olan Kabuga, 1997 yılında, soykırım, soykırıma iştirak, soykırım işlemeye azmettirmenin de dahil olduğu yedi ayrı suçtan yargılanmıştı.

Hutu etnik grubuna mensup bir iş adamı olan Kabuga, 1994 yılında 100 günlük bir zaman dilimi içinde 800 bin Tutsi’yi ve soykırıma karşı çıkan ılımlı Hutu’yu katleden milislere maddi kaynak sağlamakla suçlanmıştı. 

Fransız Adalet Bakanlığı’nın açıklamasında, ‘‘1994’ten bu yana, Ruanda soykırımının finansörü olarak bilinen Felicien Kabuga, cezasını çekmeden Almanya, Belçika, Kongo, Kenya veya İsviçre’de yaşıyordu’’ denildi.

Kabuga’nın, önce Paris İstinaf Mahkemesi’ne çıkarılacağı, ardından Hollanda’nın Hague ve Tanzanya’nın Arusha şehirlerinde bulunan uluslararası mahkemeye teslim edilerek BM yargıçlarının önüne getirileceği belirtildi.

BM tarafından kurulan Uluslararası Ceza Mahkemeleri Mekanizması Baş Savcısı Serge Brammertz de yaptığı açıklamada ‘‘Felicien Kabuga’nın bugün tutuklanması, soykırımdan sorumlu olanların suçlarının üzerinden yirmi altı yıl geçmiş olsa bile hesap vereceklerine dair bir uyarıdır’’ dedi. Tutuklamanın Fransa ile ABD, Ruanda, Belçika, İngiltere ve Hollanda gibi diğer ülkelerin güvenlik teşkilatları arasındaki işbirliğinin bir sonucu olduğunu sözlerine ekledi.

Ruanda’daki çok sayıda çay ve kahve plantasyonunun ve fabrikasının sahibi olan Kabuga, Tutsilere karşı etnik düşmanlığı kışkırtan, Tutsilerin nerede bulunabileceğini açıklayan ve nasıl öldürüleceklerine ilişkin tavsiyeler veren bir radyonun da ortaklarındandı. 

Augustin Bizimana ve Protais Mpiranya isimli iki Ruanda soykırımı şüphelisi daha aranmaya devam ediyor.