Türkiye savaş mı istiyor?

Bir komşumuz, bir başka komşumuzla savaşa hazırlandığını söylüyor, biz bunun ordusunu eğitiyoruz. Savaş mı istiyoruz?

ABD, geçtiğimiz günlerde Gürcistan ordusunu eğittiğini resmen açıkladı ve ülkeye bir grup donanma uzmanı göndererek eğitimlere başladı. ABD daha önce de NATO kanalıyla Gürcü ordusunu eğitiyordu, fakat böylece iş daha resmiyet kazanmış oldu.

1 Eylül’den itibaren 65 ABD’li denizci, Afganistan’daki işgale katılmak üzere Obama’nın topyekün saldırıyı başlattığı Helmand bölgesine gidecek askerlere eğitim verecek.

Gürcistan Savunma Bakanı Vasil Sikharulidze, Associated Press’e verdiği mülakatta “ABD’nin ülkenin Afganistan’a gidecek askerlerine eğitim verdiğini, burada öğrenilenlerin Gürcistan ile Rusya arasında herhangi bir çatışma çıkması durumunda kullanılabileceğini” söyledi. Sikharulidze, Rusya’yla yeni bir savaşı mı kastettiği sorulunca “Genel anlamda evet” dedi.

Diplomatik skandal
Gürcü Savunma Bakanı’nın açıklaması, ABD’nin Gürcü ordusunu Rusya’yla savaşa hazırladığı gerçeğini en yetkili ağızdan ortaya koymuş oldu. Sözler, diplomatik anlamda tam bir skandal. Çünkü bu açıklamayla Gürcistan aynı zamanda Rusya’yla bir kez daha savaşmaya hazırlandığını da ilan etti.

ABD, Gürcü bakanın açıklamasından dolayı panik olmuş durumda. Cuma günü Gürcistan’ı ziyaret eden ABD Deniz Kuvvetleri Komutanı General James Conway, verdikleri eğitimde edinilen becerilerin Rusya’ya karşı savaşta kullanılacak nitelikte olmadıklarını iddia etti.

Bazı başka Gürcistan hükümeti yetkilileri de Conway’in açıklamasını destekleyerek Gürcistan’ın Rusya’yla savaş için eğitildiği değerlendirmesini reddettiler. Savunma Bakanı Sikharulidze’nin sözcüsü David Nardaya, Cuma günü bakanın sözlerini açıklayacağını söyledi. Fakat Savunma Bakanı bu açıklamadan sonra da basınla konuşmadı ve sözlerinden geri adım atmadı. BU tavır, skandalın boyutunu daha da artırdı.

Savaş isteyen orduyu Türkiye de eğitiyor
Türkiye de Gürcistan’la ve ordusuyla çok sıkı ilişkilere sahip. 2007 yılı Şubat ayında Türkiye'nin, Gürcistan'daki Silahlı Kuvvetler Ataşesi Tuğgeneral Yüksel Öztekin, Türkiye'den gelen asker ve sivil 12 uzman tarafından, Gürcistan Savunma Bakanlığı ve Sınır Birlikleri unsurlarına, sınır güvenliği, sınır aşan suçlar ve benzeri konularda eğitim verildiğini açıklamıştı.

Bu eğitim, “Terörizmle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi” kapsamında veriliyor. Bu merkez, 2004 yılında İstanbul’da gerçekleşen NATO zirvesinde ABD’nin telkini sonucunda Türkiye’de kurulmuştu. Bu merkez üzerinden Türkiye, Gürcistan da dahil Karadeniz’e kıyısı olan kimi ülkelerin ordularını NATO’ya hazırlama görevini üstlenmişti.

2007 yılı Mayıs ayında Türkiye, Gürcistan’a askeri malzeme yardımında bulundu. Türkiye'nin Tiflis Büyükelçiliği Müsteşarı Fırat Sunel, Türkiye'de o güne kadar 700 civarında Gürcü askeri personeline eğitim verildiğini açıkladı.

2008 yılı Ağustos ayında Gürcistan’ın başlattığı beş günlük savaştan 3 ay önce, Haziran ayında Türkiye Gürcistan donanmasıyla yeni bir işbirliği protokolü daha imzaladı. Gürcistan’ın Rusya, Güney Osetya ve Abhazya’ya karşı savaşı sırasında Türkiye, Gürcistan’a ekstra elektrik temin etti. Savaştan sonra Rusya’nın Türkiye’yle ilişkileri çok gerilmişti. Rusya, Türkiye’yi savaşta Gürcü tarafında yer almakla suçlamış, daha sonra yürüttüğü inceleme raporunda da Türk vatandaşı paralı askerlerin Rusya’ya karşı çarpıştığını öne sürmüştü.

Savaşın ardından Rus İzvestiya gazetesi, Türkiye'nin Gürcistan'a savunma harcamaları için 45 milyon dolar yardımda bulunduğunun ve bu yardımın ABD'nin verdiği parasal destekten bile çok olduğunu vurgulamıştı. Türkiye'nin Gürcü ordusuna çok sayıda gelişmiş silah ve mühimmat sağladığını yazan İzvestiya, yapılan yardımları şöyle şöyle sıralamıştı: "100 araç, 50 adet PZRK tipi füze rampası, Kılıç 2 ve Doğan savaş gemileri, SkyWatcher hava erken uyarı sistemi, 80 adet MP5 otomatik silah, 1800 M72 el bombası, 10 milyon adet mermi, 160 MP5A3 marka silah."

Rus haber ajansları, bu sene Nisan ayında ABD’li bir askeri yetkilinin Gürcistan’ı ziyaret etmesinin hemen ardından Türkiye’nin Gürcistan’a bir kez daha silah sevkiyatında bulunduğunu öne sürdüler.

12 gün önce Abhaz parlamentosu milletvekili Soner Gogua, “Gürcü subayların Türk subaylar tarafından eğitilmesi Gürcülere büyük cesaret verdi. Türkiye ve NATO, tek taraflı olarak yardım yaptı. Silahlı yardım Gürcistan'ın elin güçlendirdi” demişti.

Türkiye Gürcistan’la askeri işbirliğini sona erdirmeli
Önümüzde şu tablo duruyor: Bir komşumuz, dünyanın öbür ucundaki baş emperyalist ülkenin, kendi ordusunu Karadeniz’den komşumuz olan bir başka ülkeyle savaşa hazırladığını söylüyor. Ortada açık bir gerçek var. “Çoklu diplomasi yürütmek”, “bölgede istikrar aramak”, “herkesle iyi geçinmek” gibi sözleri sıklıkla kullanan AKP hükümeti, skandal bir şekilde komşusuna karşı savaşa hazırlandığını açıklayan bir ülkeye askeri destek veriyor.

Yine sıklıkla “Yurtta sulh, cihanda sulh” sözünü anan hükümetin, bu sözünün arkasında durması için derhal Gürcistan’la 1996 yılında imzalanan işbirliği anlaşmasından bu yana giderek artan askeri işbirliğini sonlandırması gerekiyor.
(soL - Yiğit Günay)