Stratfor belgesi: Türkiye 'İran'a karşı işe yarar' diye İsrail'le istihbarat paylaştı

Gürcistan, 2008'deki savaşın çıkacağını önceden biliyordu. İsrail ve Rusya, bu sırada işbirliği yaparak "ortakları" Gürcistan ve İran'ı sattı ve birbirlerine askeri araçların kodlarını verdi. Türkiye ise S-300 füzeleriyle ilgili topladığı bilgileri "İran'a karşı işe yarar" diyerek İsrail'le paylaştı.

Wikileaks'in yayımlamaya başladığı Stratfor'a ait iç yazışmalar içerisinde 26 Şubat 2009 tarihli olanı, önemli bilgiler içeriyor.

Söz konusu e-postayı, kuruluşun önemli yöneticilerinden Reva Bhalla gönderdi. Bhalla, e-postada Latin Amerika analistliği yapan, Meksikalı eski bir polisten aldığı bilgileri aktarıyor.

Söz konusu Meksikalı eski polisin, eskiden asker olan bir arkadaşı, yazışmanın yapıldığı tarihlerde Meksika özel silah şirketleri adına savunma anlaşmaları yapıyordu. Polis, bu kişiyle 2008 Temmuz ayında, yani Güney Osetya'da yaşanan Gürcistan-Rusya savaşından önce irtibat kurmuştu.

Gürcistan savaşın çıkacağını biliyordu
O dönemde Gürcistan, yakında savaş çıkacağını biliyor ve telaş içerisinde silah arıyordu. Meksikalı kişiyle de bu yüzden temas kurdu ve 2 helikopter, 10 bin de 6.22 mm mühimmat satın almak istedi. Gürcistan, elinde bulunan Çin üretimi mühimmatın menzili kısa olduğu için NATO standartlarında mühimmat arıyordu. Gürcistan'ın bunları satacak herkesle görüşmesi ve en üst limitten fiyat önermesi, bir ay sonra çıkacak olan savaşın çıkacağını önceden bildiğini gösteriyor.

İsrail ve Rusya işbirliği yapıp "ortaklarını" satmış
Ancak Gürcistan'ın Meksikalı silah şirketlerinden asıl istediği, insansız hava uçakları (İHA) satın almaktı. Gürcistan, elinde bulunan İsrail yapımı İHA'lardan kurtulup, yerlerine başkalarını koymak istiyordu. Çünkü İsrail ile Rusya, bir çeşit takas anlaşması yapmıştı. İsrail Rusya'ya Gürcistan'daki İHA'ların "data link kodlarını" verdi, Rusya da İsrail'e İran'ın Tor-M1 füze sistemlerinin kodlarını verdi.

Meksika'da devlet destekli Idra adlı bir şirket, İHA üretiyordu. Savaştan önce Gürcü yetkililer Idra'ya giderek, İHA satın almak istediler. Çünkü Rusya, Gürcistan'ın elindeki İHA'ları düşürüyordu. Gürcü yetkililer, düşürülmüş İHA'lardan birinin fotoğraflarını, Idra yetkililerine gösterdiler. İHA'nın hiç patlamamış ve zarar görmemiş halde yere inmiş olması, Rusya'nın İsrail'den kodları satın aldığı iddiasını doğruluyordu. Bu durum üzerine Gürcistan elindeki İsrail yapımı İHA'ları Azerbaycan'a satmaya ve Meksika'dan yenilerini almaya çalıştı.

Yaşananlar, askeri teknolojide dışa bağımlılığın ne kadar tehlikeli bir durum olduğunu açıkça ortaya koyuyor.

Türkiye'den İsrail'e S-300 istihbaratı
Belgede dikkat çeken bir diğer ayrıntı, Rusya'nın S-300 füzeleriyle ilgili. Rusya, 1999'da Yunanistan'a S-300 füzeleri satmış, bu füzeler Girit adasına yerleştirilmişti. O dönem Yunanistan'la ciddi bir gerginlik içerisinde olan Türkiye, bu satışa tepki göstermişti. Belgedeki iddiaya göre bu tarihten itibaren Türkiye, S-300'lerle ilgili derinlikli araştırmalar yürütmeye başladı ve elde ettiği bilgileri, Rusya'nın bu füzeleri İran'a da satması durumunda işe yarayacağını düşünerek İsrail'le paylaştı.

(soL - Dış Haberler)