Çin’in yeni lideri belirlendi

Başkent Pekin’de düzenlenen ÇKP’nin 18’inci kongresinde ülkeyi yönetecek yeni genel sekreter ve politbüro üyeleri belirlendi.

Çin Komünist Partisi’nin tarihi 18’inci kongresi sona erdi. Kongrenin son bölümünde ülkeyi 10 yıllığına yönetecek liderler belirlendi. ÇKP Merkez Komitesi, genel sekreterliğe Devlet Başkanı Hu Cintao yerine şu an Devlet Başkanı yardımcılığı görevini sürdüren Şi Cinping’i seçerken, ülkenin en büyük karar organı politbüro üyeleri de tamamen yenilendi.

Cinping’in önümüzdeki Mart ayında düzenlemesi planlanan ÇKP olağan kongresinde Cintao’nun görevlerini devralması bekleniyor.

Bununla birlikte, AA’nın haberine göre, politbüro üyelerinin sayısı 9’dan 7’ye düşerken eski politbüro üyeleri de tamamen yenilendi. 7 üyenin yaş sınırlımsından, geriye kalan 2 üyenin de üst üste iki dönem üyeliklerinden dolayı görevlerini devrettiği bildiriliyor.

“Gücümüzün kaynağı insanlardır”
ÇKP’nin yeni belirlenen politbüro üyeleri Başkent Pekin'de bulunan Büyük Halk Salonu’nda düzenlenen basın toplantısında kamuoyuna tanıtıldı. Genel sekreterliğe seçildikten sonra ilk kez basına konuşan Cinping, üzerlerindeki "ciddi sorumluluğun farkında olduklarını" belirtirken, tüm etnik unsurlarıyla birlikte Çin halkının beklentilerinin üzerlerinde olduğunu ifade etti.

"Bu önemli sorumluluğu ulusumuz için aldık" diyen Cinping, Çin halkının daha iyi eğitim, istikrarlı iş, daha fazla gelir, geniş kapsamlı sosyal güvenlik, sağlık, çevre ve yaşam şartlarının iyilileştirilmesi gibi dilekleri olduğunu söyledi.

Partinin önemli sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirten Cinping, özellikle yolsuzluk, partinin halktan kopuk olması ve parti yetkililerinin sebep olduğu formalite ve bürokrasi gibi sorunlar olduğunu dile getirdi.

BBC’nin haberine göre, “Tarihi yaratanlar insanlardır ve kitleler asıl kahramanlardır. Bu insanlar ve kitleler gücümüzün kaynağıdır” diye konuşan Cinping, örgütlülüğe vurgu yaparken, “birlikte olduğumuz takdirde üstesinden gelemeyeceğimiz güç yoktur“ dedi.

“Bilimsel gelişim” tüzüğe eklendi
Çin Komünist Partisi’nin 14 Kasım’da tamamlanan 18. Kongresi’nde parti tüzüğüne Marksizm-Leninizm, Mao Zedong Düşüncesi, Deng Xiaoping Teorisi ve "Üç Temsil" düşüncesiyle birlikte "Bilimsel gelişme" teorisinin de eklendiği bildiriliyor.