Belçika bölünmeye doğru

Hollandaca konuşan Flamanlarla, Fransızca konuşan Valonlar arasında bölünmenin eşiğine gelen Belçika’da Başbakan'ın istifası bölünmeyi hızlandırıyor.

soL (DIŞ HABERLER) Belçika'nın iki bölgesi arasındaki anlaşmazlık ülkenin başbakanının istifasına nede oldu. Valon ve Flamanlar arasındaki kurumsal reformlar üzerindeki uyuşmazlığa çözüm getiremeyen Başbakan Yves Leterme'nin istifasının Kral tarafından henüz askıda tutulduğu bildirildi.

Leterme istifadan sonra yaptığı açıklamada, "Belçika'daki federal sistemin limitlerine ulaştığını" söyledi. Reform sürecinin devam etmesi gerektiğini belirten Başbakan, göreve gelecek kişinin bunu gözardı etmeyeceğini umduğunu söyledi. Koalisyon hükümetini geçen yılın Haziran ayında yapılan genel seçimler ve uzun müzakereler ardından 20 Mart 2008'de kuran ve 116. gününde istifasını sunan Leterme, sorunun çözümü için 15 Temmuz'u hedef olarak belirlemişti ancak çözüm üretemeyince istifasını verdiğini ilan etti.

Leterme'nin istifasını "ekonomik kriz döneminde gemisini terk eden kaptan" olarak yorumlayan Belçika basını ise 13 aydır devam eden siyasi krizin boyutlarının daha da büyüyeceğini yazdı. Belçika'yı beklenen bölünmeye götürecek bir sürece girildiğini belirten yorumcular Flamanlar'ın da derin kurumsal reformlarla zorladığı yönetim yetkilerini almak için kolladığı fırsatı bulacağını belirtti. Hükümetin istifasını sunmasını değerlendiren aşırı sağcı Flaman Menfaati Partisi de, "Belçika'nın sonunun hazırlanması" çağrısında bulundu ve Flaman kesiminin bağımsızlık ilanı isteğini tekrarlayarak niyetini yeniden açık etti.

Bölünmeyi körüklemiş
Leterme, daha önce Flaman Hükümeti Başkanı sıfatı ile bir Fransız gazetesine verdiği demeçte de, "Belçika'nın, tarihin bir kazası olduğunu", Flamanların yaşadığı Flander bölgesinin ve Flaman menfaatinin Belçika'dan öncelikli olduğunu, "Flamanlar ile Valonlar arasında uçurumun derinleştiğini", Belçika halkını oluşturan bu etnik gruplar arasında sadece "Kral, futbol takımı ve bira ortaklığı" kaldığını söylemişti.

Fransızca konuşan Belçikalıları "Flamanca öğrenecek yeteneği ve zekası olmayan insanlar" olarak nitelendiren ve Belçika Kralı'nın dahi iyi Flamanca konuşamadığını savunan Leterme'in bu sözleri Valonlar tarafından hakaret olarak algılanmıştı.

"Belçika'nın gerçeklerine göre Valonların ve Flamanların sınırlarla birbirinden ayrılma hakkı olduğunu" söyleyen Leterme, "Belçika'nın kendi başına bir değeri olmadığını, kurumların koşullara uyarlanmaması halinde bu ülkenin hiçbir geleceği bulunmadığını" anlatmıştı. Leterme, bu yaklaşımlarının ardından, son genel seçimlerde partisini doruğa taşımış, kendisi de 800 bin kadar tercih oyu elde etmişti.

Kralın istifayı kabul etmeyip hükümeti göreve devam etmesini söylemesi ihtimali varken erken bir seçim olma ihtimali ise gergin ortamda en son tercih edilecek seçenek olarak değerlendiriliyor.