Almanya’da elektronik dosya tedirginliği

Almanya’da sosyal sigortalı olarak çalışan herkesin tüm bilgilerinin elektronik ortamda toplanacak olması Almanya genelinde tedirginliğe sebep oldu.

Almanya’da Ocak ayından itibaren sosyal sigortalı olarak çalışan herkesin tüm bilgilerinin “ELENA” adı verilen elektronik ortamda toplanacak olması Almanya genelinde tedirginliğe sebep oldu.

40 milyon kişinin belgelerinin yüzde 95’inin 2015 yılına kadar Nürnberg kentinde toplanması ve ardından başka kentlerdeki birimlere aktarılması beklenirken, bu durumun ciddi sıkıntılar ve anayasal sorunlar çıkartacağı düşünülüyor. Gizli tutulması gereken kişisel bilgileri de içeren elektronik bilgi deposundan farklı birimlerin bilgi alabilmelerine imkan sağlayan “ELENA”ya, Kişiye Özel Bilgilerin Korunması Federal Sorumlusu Peter Schaar karşı çıktı. Schaar, böyle bir uygulamanın Anayasa'ya aykırı olduğunu belirtirken, bu durumu engellemek için gerekeni yapacağını da sözlerine ekledi.

Dosyada çalışanlara dair aldığı maaş miktarı, çalışılmamış günler, ihtarlar ve çıkışlar gibi bilgilerin yanı sıra işsizlik parası, konut veya ebeveyn parası, sosyal hizmetler gibi bilgilerin de her ay güncellenmesi hedefleniyor.

Avrupa ülkelerinin farklı gerekçeler öne sürerek gizli tutulması gereken bilgileri elektronik olarak saklama girişimleri geçtiğimiz günlerde farklı başlıklarla karşımıza çıktı. Buna bir örnek de Hollanda’da yürürlüğe giren ve yoğun tepki ile karşılanan Elektronik Çocuk Dosyası (EKD) yasası.

EKD yasası ile gizli tutulması gereken sağlık bilgilerinin toplanması ve bazı kurumlar tarafından bu bilgilerin kullanılabilmesi öngörülüyordu. EKD uygulamasındaki bilgileri kullanabilecek kurumlar arasına ise daha sonradan emniyet, yargı makamları ve Gençlik Bakım Bürosu gibi kurumlar da eklenmek istendi.

(soL - Dış Haberler)