Rıza Sarraf'ın diplomatik pasaportlu ortağına tutuklama

Rıza Sarraf'ın diplomatik dokunulmazlığa sahip olan ortağı Alirıza Zibahalat Monfared'in Interpol tarafından yakalandığı ve İran'a verildiği öne sürüldü.

Rıza Sarraf ve ortaklarına yapılan tutuklamalara bir yenisinin daha eklendiği öne sürüldü. Rıza Sarraf, Babek Zencani ve Halkbank genel müdür yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'dan sonra, Sarraf'ın diplomatik pasaport taşıyan ortağı Alirıza Zibahalat Monfared'in de yakalandığı iddia edildi.

Washington Hattı'nın haberine göre, diplomatik dokunulmazlığa sahip olan Monfared, 15 Ocak'ta Interpol tarafından yakalanarak İran'a teslim edildi.

Haberde diplomatik dokunulmazlığı olan bir ismin, bu davada tutuklanmasının, "davayı yakından izleyen bazılarını daha da endişeye sokabileceği" söylendi.

Habere göre Monfared, yakalanmamak için 2 milyon dolar ödeyerek Dominik Cumhuriyeti diplomatik pasaportu satın aldı, ancak bu da yakalanmasını engelleyemedi.

Monfared'in Zencani ve Sarraf gibi İran vatandaşı olduğu kaydedilirken, Monfared'in yargılanma sebebinin Zencani ve Sarraf'la aynı olduğu belirtiliyor. Bu ismin de Zencani gibi idamla yargılanacağı aktarılıyor.

Sarraf davasının, Türkiye'de pek çok kişi ve şirketle olan bağlantıları nedeniyle Türkiye için önem taşıdığı biliniyor. ABD'de hazırlanan iddianamede bu isimler ve şirketlerin de bulunduğu kaydediliyor.

Sarraf'ın ortaklarından Monfared'in yakalanmasıyla, İran'a yaptırımları delmek için çalışanların bir ayağının daha ortaya çıkarılacağı öne sürülüyor.

Monfared'in diplomatik pasaportu: