Türk ve Fırat akşam yemeğinde buluştu

DTP ile "PKK terör örgütüdür" demediği sürece görüşmeyeceğini söyleyen Erdoğan'ın sağ kolu Dengir Fırat ile "Ergenekon devlettir devlet de AKP" diyen Ahmet Türk, önceki gece birlikte yemek yediler.

soL (HABER MERKEZİ) DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık ve DTP Urfa Milletvekili İbrahim Binici, AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat ile Yıldız Marina restoranda akşam yemeği yediler. Yemekte, işkence, çatışma ve diyalog konularının görüşüldüğü söyleniyor.

DTP heyeti, Engin Ceber'in işkenceyle öldürülmesinin ardından Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in özür dilemesini erdemli bir davranış olarak nitelerken, bunun Türkiye'de alınan mesafenin göstergesi olduğu belirtti. DTP'liler, sorunların aşılması için Başbakan'ın da üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini söyleyerek, "sorunlar konuşarak çözülmeli, diyalogdan kaçınılmamalı" dediler.

Buluşmada, artan çatışmaların da gündemde önemli bir yer tuttuğu ve Öcalan'a yönelik son saldırının da konuşulduğu iddia edildi.

Erdoğan "randevu vermem" demişti
Daha önce, DTP ile görüşmeme kararını "PKK terör örgütü diyene kadar onlara randevu vermem" sözleriyle kamuoyuna duyuran ve her fırsatta tekrarlayan Erdoğan'ın aksine, AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat'ın, "Öcalan'a yapılan işkenceden dolayı" Erdoğan'ı eleştirdikleri günün akşamında DTP kurmaylarıyla görüşmesi dikkat çekti.

"Devlet Ergenekon'dur, Ergenekon da AKP"
AKP Genel Başkan Yardımcısı Fırat ile görüştmelerinden birkaç saat önce, kameralar karşısında AKP'yi ve Erdoğan'ı eleştiren Türk, "Ergenekon'un devlet, devletin de AKP olduğunu her türlü eylem ve etkinlik içinde dile getirdik. Kürt sorununun çözümünü devletin ve iktidarın Türkiye'nin kendi iç dinamikleriyle çözebileceğini, bunun için demokratik bir kabul ve anayasal düzenlemenin yeterli olacağını ortaya koyduk. Ancak buna rağmen, geleneksel imha ve inkar politikalarında ısrar eden devlet, uluslararası konseptle bölgesel savaş ittifakını derinleştirmeye devam etti" dedi.

Türk, devletin 2002 yılına kadar Öcalan ile görüşmeler yaptığını, ancak bunun AKP'nin iktidara gelmesiyle kesildiğini söyledi. "AKP hükümetiyle birlikte görüşmelerin son bulması düşündürücüdür. Öcalan'a sistemli bir baskı politikası uygulayarak, gelişecek provokasyon üzerinden politika yürütülmektedir. Bu tür uygulamalardan vazgeçilmesi gerekir. Bu hassas süreçte yetkilileri hassas olmaya davet ediyoruz."