AB Türkiye'ye yayılıyor

Türkiye'nin tüm illerine Avrupa Birliği'nden sorumlu vali yardımcısı atanacak.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa Birliği (AB) sürecini Türkiye'nin her yerinde canlı hale getirmek için 81 ile AB'den sorumlu vali yardımcısı atanacağını açıkladı. Bağış, Stockholm'den Brüksel'e geçerken gazetecilere yaptığı açıklamada yeniden yapılandırılan AB Genel Sekreterliği hakkında bilgi verdi. 340 kadrolu esnek bir yapı oluşturduklarını ve ana birimleri altıdan on dörde çıkardıklarını söyleyen Bağış, tüm ülkede AB'ye üyelik heyecanı yaratmak için her ile AB'den sorumlu vali yardımcısı atanacağını belirtti.

AB kadrosu genişliyor
"İçişleri Bakanı'yla çalışıyoruz. Valiliklere yüz elli AB uzmanı göndereceğiz. AB süreci Türkiye'nin her yerinde etkisini gösteren süreç haline geldi. AB fonları ile başlayan projeler ülkenin her yerinde yürüyor" diyen Bağış, Brüksel'e altı, Strasbourg'a da bir temsilci gönderileceğini belirtti.

Bağış, yeni yapılandırma ile AB Hukuk Başkanlığı, Sivil Toplum Kültür ve İletişim Başkanlığı ve Çeviri Eşgüdüm Başkanlığı kurulacağını açıkladı. AB Genel Sekreterliği'nin sınavla "müzakereleri omuzlamak için" 42 uzman, 140 uzman yardımcısı alacağını duyurdu.

Türkiye'nin üyeliği engellenemez
Lizbon Anlaşması'yla AB yönetimine daha önce Türkiye karşıtı sözler sarf eden Herman Van Rompuy'un seçilmesinin Türkiye'nin üyelik sürecini yavaşlatamayacağını söyleyen Bağış, "Van Rompuy, AB başkanı olduktan sonra yaptığımız görüşmelerde 'Ben alınmış Konsey kararlarına sadık kalacağım.' dedi. Müzakereleri durdurmak için oybirliği gerekir. Eski bir siyasetçimizin dediği gibi bulsunlar 27'yi alsın kararı da görelim. 27 AB üyesi 'hayır' demedikçe hiçbir şey yapamazlar" dedi.

AB sürecini engellemeye çalışanlar çeteci
Görevi boyunca Avrupa'da mı Türkiye'de mi daha fazla zorlukla karşılaştığını sorulması üzerine, Bağış Türkiye'de çok engel çıktığını söyledi. Bağış, AB sürecine karşı çıkanları da "devletin çeteler tarafından yönetilmesi isteyen kişiler" olduğunu iddia etti. Bu kişilere "pabuç bırakmayacaklarını" söyleyen Bakan, Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un devir teslim töreninde AB projesinin önemine dikkat çektiğini örnek vererek "Kamuda bir sorun görmüyorum" dedi.

Yeni uygulama ne getirecek?
AB'nin Türkiye illerindeki faaliyetleri yeni değil. İstanbul'dan Gaziantep'e, Kocaeli'den Nevşehir'e, Giresun'dan Bursa'ya bir çok ilde valilik ya da belediye bünyesinde AB Koordiasyon Merkezleri var. Hatta şehir merkezine uzak ilçelerde bile ilçe adıyla kurulmuş AB Koordinasyon Merkezleri bulunuyor.

AB'ye üyelik sürecinin yerel bazda bir takım değişiklikler yapılmasını zorunlu kıldığı için kurulduğu belirtilen merkezlerin, bağlı bulunduğu ildeki yerli ve yabancı yatırımcıları yönlendirme, yerel kaynakları değerlendirme ve onları dış piyasaya tanıtma gibi görevleri bulunuyor.

Başmüzakereci Bağış'ın söylediği gibi her ile bir AB'den sorumlu vali yardımcısı atanmasının yerel yönetimlere AB müdahalesini kolaylaştıracağı ve daha önce hükümetin sessiz sedasız çıkardığı bir kararname ile Trakya'da kurulan Bölge Kalkınma Ajansı'nın başka bölgelerde de kurulmasının önünü açacağı söyleniyor.
(soL - Haber Merkezi)