TÜSTAV Akademi Seminerleri başladı: Türkiye'de Sol, Toplum ve Siyaset Tartışmaları

Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı Akademi Seminerleri dizisi 6 Ekim’de Erden Akbulut’un "TKP’nin kuruluş dinamikleri" sunumuyla başladı. Toplam yedi hafta olarak planlanan seminerler iki haftada bir cuma günleri TÜSTAV lokalinde yapılacak.

Haber Merkezi

Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı (TÜSTAV) Akademi Seminerleri dizisinin ilki 6 Ekim Cumartesi günü yapıldı. TÜSTAV Genel Sekreteri Erden Akbulut’un sunduğu “Türkiye Komünist Partisi’nin kuruluş dinamikleri” ile başlayan dizi iki haftada bir gerçekleştirilecek toplam yedi seminerden oluşuyor.

Erden Akbulut “TKP’nin kuruluş dinamikleri” başlıklı sunumunda 1919-1925 arasında Ulusal Kurtuluş Savaşı, Ekim Devrimi gibi gelişmelerin, Komintern’in kuruluşunun ve Alman Spartakist hareketinin Türkiye Komünist Partisi’nin kuruluş sürecinde ve kurucu kadroların şekillenmesinde belirleyici olan iç ve dış dinamikler olduğunu vurguladı. Akbulut, 1925 Akaretler Kongresi’ne kadar geçen süreçte TKP’yi önceleyen İstanbul, Eskişehir-Ankara, Bakü merkezli siyasi oluşumların gelişimini Komintern politikaları ve dönemin diğer siyasi gelişmeleri ışığında değerlendirdi.

19 Ekim’den itibaren iki haftada bir cuma akşamları saat 18.30’da yapılacak seminerler Ceren Ünlü’nün “Solda iletişim patlaması: 1960’ların ve 1970’lerin doğrudan iletişim ütopyası” sunumuyla devam edecek.

İzleyen seminerler Seval Gülen’in “12 Eylül darbesi sonrası hukuk ve siyaset: Barış Derneği Davası”, Barış Zeren’in “Türkiye’de anayasal devrim ve parlamentarizm dinamiği 1905-1925”, Mehmet Ertan’ın “Aleviler ve sosyalist sol (1960-1980)”, Nikos Christofis’in “The Workers’ Party of Turkey and the Struggle against Imperialism: The Cyprus Question during the 1960s” ve Stefo Benlisoy’un “Osmanlı başkentinde sosyalist hareketin başlangıcı” başlıklı sunumları olacak.

Seminerler TÜSTAV'ın Şişli Valikonağı Caddesi Mansur Sokak Mim Plaza'daki lokalinde gerçekleştiriliyor.