Savaşın ardından Türkiye'ye göç eden Filistinli sayısı üç kat arttı

İsrail'in Gazze'ye dönük saldırıların ardından Türkiye'ye göç eden Filistinli sayısı, bir önceki yıla göre neredeyse üç kat arttı.

Dış Haberler

İsrail'in Gazze'ye başlattığı saldırıların ardından çok sayıda Filistinlinin Balkan ülkeleri ve Türkiye'ye sığınma talebinde bulunduğu kaydedildi.

Balkan Insight haber sitesinin aktardığı verilere göre, Filistinlilerin sığınma talebinde bulunduğu başlıca ülkeler Türkiye'yle Yunanistan oldu.

Son istatistiklere göre, savaşın başlamasının ardından Türkiye'ye girişi yapan Filistinlilerin sayısında önemli bir artış oldu.

Türkiye'nin verilerine göre, 2023 yılında ülkeye giriş yapan Filistinli göçmen sayısı 18 bin 113 oldu. Bu sayı, 2022 yılında 6 bin 628 olmuştu. Böylece, 2023 yılında Türkiye'ye göç eden Filistinli sayısı, bir önceki yıla göre neredeyse üç katına çıktı.

Ocak 2024'ün ilk yarısında Türkiye'ye giriş yapan Filistinli sayısıysa 515 olarak kaydedildi.

Türkiye'ye giriş yapan Filistinlilerin kaçının geçici koruma veya uluslararası koruma statüsü aldığına dair bir resmi veri bulunmuyor.

Yunanistan'ın kabul ettiği Filistinli sayısında düşüş

Filistinlilerin en çok sığınma talebinde bulunduğu bir diğer ülke Yunanistan oldu.

Ancak, Yunanistan'ın kabul ettiği Filistinli sığınmacı sayısında önceki yıla göre düşüş görüldüğüne dikkat çekildi.

Yunanistan Göç ve Sığınma Bakanlığı, Balkan Araştırma Raporu Ağı'na (BIRN) yaptığı açıklamada, "Yunanistan, Kos ve Samos adaları başta olmak üzere, her zaman Filistin'den insanların varmayı hedeflediği ülke oldu. Ne var ki, Hamas'ın İsrail'e dönük terör saldırısından ve ardından başlayan çatışmalardan sonra durum değişti" dedi.

Ekim 2023 itibariyle, Yunanistan'daki sığınmacı kamplarında bulunan Filistinli sayısı 3 bin olurken, Ocak 2024 sonunda bu sayının 2 bin 100'e düştüğü ifade edildi.

Yunanistan'a sığınma başvurusunda bulunan genç Filistinlilerin çoğunun uluslararası koruma statüsü talep ettiği kaydedildi.

Filistinlerin Yunanistan'a başvurmasının tarihsel nedeni

Filistinlilerin bugüne kadar Yunanistan'a başvuruda bulunmasında, Atina'nın Filistinlilerle tarihsel bağı etkili oldu.

İsrail'in 1982 yılında Filistin Kurtuluş Örgütü'nü (FKÖ) yok etmek amacıyla Lübnan'ı işgal etmesinin ardından, Yunan gemileri FKÖ lideri Yaser Arafat'ı Atina'ya götürmüştü.