Enerji Bakanı işçilerin faciadan önce çatlak tespit ettiğini doğruladı

Bayraktar, İliç'teki madende siyanürlü toprak yığınının kayması öncesinde işçilerin çatlak tespit ettiğini ve sahanın tahliye edildiğini doğrularken, 9 işçinin kontrol amaçlı orada olduğunu öne sürdü.

Haber Merkezi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeni sahasında siyanürlü toprak yığının altında kalan 9 işçinin oraya kontrol amaçlı gittiğini öne sürdü.

Bayraktar yaptığı basın açıklamasında bir gazetecinin "Olay günü işçilerin bir çatlak tespit ettiği bunun üzerine tahliye olduğu doğru mu?" sorusu üzerine "Bu yönde bize de iletilen bir bilgi var, bunun üzerine işçilerin tahliye edildiği doğru. Sonra bu bölgedeki 9 arkadaşımızın tekrar kontrol amaçlı olay yerinde döndükleri ve o esnada bu hadiseye yakalandıkları maalesef doğru" ifadelerini kullandı.

Öte yandan facianın meydana geldiği anlarda bölgeye giden kamyonların nasıl son anda kurtulmaya çalıştıkları böyle görüntülenmişti:

Dün Anagold şirketinin üst düzey yetkilileri hakkında "Burada yoklar" diyerek şirket yönetiminin zafiyeti olduğunu söyleyen Bakan Bayraktar, bugünkü açıklamasında ise "Şirketin üst düzey yöneticileri şu anda hepsi buradalar, bizimle uyumlu şekilde çalışmaya başladılar" dedi.

'Bu tarz hadiseler olduğunda şirketleri çok görmüyoruz'

Bayraktar'ın "Burası özel bir işletme, yüzde 80'i Amerikalı bir şirkete ait bir işletme. Ama bu tarz hadiseler olduğunda genellikle şirketleri çok görmüyoruz. Ve tümüyle devlet olarak bizler konuya vaziyet ediyoruz. Elbette biz devlet olarak vatandaşlarımızı ilgilendiren her konuyla ilgilenmek durumundayız ama bizim buradaki beklentimiz aynı sorumluluk bilinci içerisinde şirketin de çalışmalara katkı sunmasıydı" şeklindeki sözleriyse dikkat çekti.

Bayraktar 9 işçinin olabileceği bazı alanların tespit edildiğini, bugün o alanlara yoğunlaşılacağını söyledi. Toprak altında kalan işçilere ulaşmak için başlatılan çalışmalar kapsamında, bazı noktalarda metal yoğunluğuna rastlanıldığı duyurulmuştu.

Bakan Bayraktar ayrıca "Bu öğleden sonra mevcut kontamine toprağın olduğu kütleyi kaldırıp nereye taşıyacağımızın kararını da muhtelemen vereceğiz" dedi.

Bayraktar'ın soruşturmalara ilişkin soru üzerine "Bu işin çok gizlenecek, üstü kapatılacak bir tarafı yok. Mümkün de değil" sözleri de dikkat çekti.

'Tespit ettiğimiz lokasyonlar var'

Bayraktar açıklamasında özetle şunları söyledi:

"- 9 kardeşimizi arıyoruz. İşçilerimizin 3'ünün bir lokasyonda 6'sının diğer lokasyonda olduğunu tespit ettik. Belirlediğimiz noktalara bugün daha yoğun bir şekilde gireceğiz. İnşallah bunlardan bir netice alırız.

- Tespit ettiğimiz bazı lokasyonlar var, şimdi oralara yoğun bir şekilde girecek arkadaşlarımız.

- Yoğun bir şekilde ölçümleri yapıyoruz. Hem sudan hem topraktan sürekli numune alıyoruz. Şu ana kadar yaptığımız tespitlerin neticesinde endişe edecek bir durum sözkonusu değil.

- Bugün yeni bir faza geçiyoruz. Burada bahsettiğimiz heyelanla oluşan toprak yığınını kaldırmayla alakalı planlama aşamasına geçmiş durumdayız. Elbette bu belki aylarca sürecek bir hadise. Ama biz bugün bunun planlamasına, o toprağı alıp nerede emniyetli bir şekilde depolayacağımız çalışmasına başlamış durumdayız.

- Temel önceliğimiz bu kurtarma operasyonuna devam etmek.

- Hem idari hem adli soruşturma devam ediyor. Şu anda yabancı uyruklu da dahil olmak üzere 8 yönetici, personel adliyeye sevk edildi. İdari soruşturma kapsamında ifade verecekler. 

- Büyük bir çalışma yürütüyoruz, biraz sabır bekliyoruz.

Faciadan önce işçilerin çatlak tespit ettiğini doğruladı

"Olay günü işçilerin bir çatlak tespit ettiği bunun üzerine tahliye olduğu doğru mu?" sorusu üzerine Bayraktar "Bu yönde bize de iletilen bir bilgi var bunun üzerine işçilerin tahliye edildiği doğru. Sonra bu bölgedeki 9 arkadaşımızın tekrar kontrol amaçlı olay yerinde döndükleri ve o esnada bu hadiseye yakalandıkları maalesef doğru" diye yanıt verdi.

Bayraktar şirket yetkililerine ilişkin soru üzerine ise şu ifadeleri kullandı:

"Burası özel bir işletme, yüzde 80'i Amerikalı bir şirkete ait bir işletme. Ama bu tarz hadiseler olduğunda genellikle şirketleri çok görmüyoruz. Ve tümüyle devlet olarak bizler konuya vaziyet ediyoruz. Elbette biz devlet olarak vatandaşlarımızı ilgilendiren her konuyla ilgilenmek durumundayız ama bizim buradaki beklentimiz aynı sorumluluk bilinci içerisinde şirketin de çalışmalara katkı sunmasıydı. Burda çalışan özellikle orta ve alt kademedeki kardeşlerimiz bu konuda ellerinden gelen gayreti zaten gösterdiler.

Şirketin yönetim düzeyindeki zafiyeti biraz dün dile getirmiştim ama şirketin üst düzey yöneticileri şu anda hepsi buradalar. Bunlardan bir tanesi zaten buradaydı ve şu anda kendisi hakkında soruşturma devam ediyor. Ama diğerleri de buradalar şu anda bizimle uyumlu bir şekilde çalışmaya devam ediyorlar. Şirket burada tümüyle bizim belirlediğimiz esaslar çerçevesinde çalışıyor ve katkı koymaya başlamış durumdalar."

İşçilerin yeri tam tespit edilebilmiş değil

İşçilerin yeriyle ilgili soruya yanıt veren Bayraktar "Bir yanlış anlamaya sebebiyet vermeyelim. Ailelerimiz haklı olarak büyük bir beklenti içerisinde. Sanki işçilerimizin yerlerini tam tespit etmişiz gibi bir algı olmasını istemiyorum. Yaklaşık 801 km'ye yakın bir alan kaymış durumda. Bunu içerisinde 6 tane kardeşimizi arıyoruz. Bunu daraltmış, belli alanlara indirgemiş durumdayız. 3 kardeşimizin manganez madeninin olduğu tarafta olduğunu düşünüyoruz. O bölgelere yoğunlaşacağız" diye konuştu.

Bölgede "heyelan" riskinin kısmen devam ettiğini kaydeden Bayraktar "Çalışmaları tehlikeye atacak riskten kaçınmamız lazım" dedi.

Açılan soruşturmalarla ilgili soru üzerine Bayraktar "Bu işin çok gizlenecek, üstü kapatılacak bir tarafı yok. Mümkün de değil. Hiçbir endişeye mahal yok, soruşturma neticesinde bütün sorumlular ortaya çıkacak. Çok üzgünüm" ifadelerini kullandı.

DSİ'nin sularla tedbir setinin 5 planı kapsadığını söyleyen Bayraktar bunlardan birinin yağmur sularının kontamine toprağa karışmaması için yapılan plan olduğunu aktardı.

'Nereye taşıyacağımıza bugün karar vereceğiz'

Bayraktar siyanürlü toprak yığınının nereye kaldırılacağına da bugün büyük olasılıkla karar vereceklerini açıkladı:

"Bu öğleden sonra bu mevcut kontamine toprağın olduğu kütleyi kaldırıp nereye taşıyacağımızın kararını da muhtelemen vereceğiz. O operasyona önümüzde birkaç gün içerisinde başlamayı hedefliyoruz."

Liç yığının fazla yükleme nedeniyle kaydığına ilişkin soru üzerine Bayraktar "Fazla yükleme olabileceğiyle ilgili konuya da şu anda müfettişlerimiz bakıyor. Öyle bir şey varsa o da ortaya çıkacaktır" diye yanıt verdi.