BM'den kadınlara ve kız çocuklarına yönelik istismar raporu

Rapora göre her gün 33 bin kız çocuğu çocuk yaşta evlendirilirken yılda 4,1 milyon kız çocuğu, kadın sünnetine maruz kalıyor.

Haber Merkezi

BM Nüfus Fonu (UNFPA), dünya nüfusunun durumu hakkında raporda kadın sünneti ve çocuk evlilikleri gibi ''zararlı uygulamalar'' ile kadınlara ve kız çocuklarına karşı yürütülen istismarları sona erdirmek için acil ve hızlandırılmış eylemlere ihtiyaç duyulduğu kaydedildi.

UNFPA İcra Direktörü Dr. Natalia Kanem, her yıl milyonlarca kız çocuğunun, ailelerinin, arkadaşlarının ve çevrelerinin bilgisi ve rızasıyla, hem fiziksel hem de duygusal olarak zarar gördükleri uygulamalara maruz kaldığının belirtildiği rapora dair bir basın açıklaması düzenledi. Kanem, “Kız çocukalarına yönelik zararlı uygulamalar, tam potansiyellerine ulaşma haklarını ellerinden alarak derin ve kalıcı travmaya neden oluyor" dedi.

Kadın ve kız çocuklarına zarar veren ve eşitliği zayıflatan uygulamalar insan hakları ihlali sayılan meme ütülemesinden bekaret testine kadar en az 19 “âdeti” kapsıyor.

Rapor en yaygın üç tane istismara odaklanıyor; kadınların sünneti, çocuk evlilikleri ve kızlara karşı erkek çocukların lehine ayrımcılık.

Sadece bu yıl 4,1 milyon kız çocuğunun kadın sünnetine maruz kalacağı vurgulanan raporda, sadece bugün 18 yaşın altındaki 33 bin kız çocuğunun genellikle çok daha yaşlı erkeklerle evliliğe zorlanacağına dikkat çekiliyor.

Ayrıca, bazı ülkelerde erkek çocukların kız çocuklarına tercih edilmesinin sürdüğü belirtilerek, bunun kız çocuklarının ihmal edilmesine ve çocuk yaşta ölümlere yol açtığının altı çiziliyor.

‘Kız çocuklarının esenliğinin erkeklerden daha değersiz olduğu var sayılıyor’

Cenevre'deki gazetecilere konuşan UNFPA Cenevre Direktörü Monica Ferro, tüm bu zararlı uygulamaların “kadın ve kız çocuklarının haklarının ve esenliklerinin erkek ve erkek çocuklarından daha değersiz olduğu varsayımına” dayandığını belirtti ve “onların erkeklerin cinsel, ekonomik ve yasal kontrolü altına alınması da insan haklarının ihlalidir” diye ekledi.

2003’le karşılaştırma: Kadın sünneti arttı

2003 yılında yayınlanan UNICEF raporunda her yıl kadın sünneti geçirme riski altında olan yaklaşık 3 milyon kız çocuğunun bulunduğu ve  bunların çoğunluğunun 15 yaşına gelmeden kadın sünnetine maruz kaldığı bildirilmişti.

Kadın sünneti yaygınlığı, 15-49 yaş arası kadınlara kendilerinin veya kızlarının sünnet edilmiş olup olmadıklarının sorulduğu büyük ölçekli ulusal araştırmalar sayesinde hesaplanıyor. Ülkeler arasında önemli farklılıklar bulunurken, sekiz ülkede yaygınlık oranlarının yüzde 80'in üzerinde olduğu belirtiliyor.