Gül'ün 'idam edilmesin' dediği adama ne ceza çıktı?

Bangladeş'te Cemaat-i İslami örgütü lideri Ğulam Azam, iç savaş sırasında işlediği suçlar nedeniyle "savaş suçlusu" olarak ceza aldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Azam için Bangladeş Cumhurbaşkanı'na mektup yazmıştı.

Bangladeş'teki Cemaat-i İslami örgütü lideri Ğulam Azam, ülkedeki savaş suçları mahkemesi tarafından savaş suçlusu bulunarak 90 yıl cezaya çarptırıldı.

Örgütün 1969'den 2000'e kadar liderliğini yapan Azam, Bangladeş'in 1971 yılında Pakistan'a karşı verdiği bağımsızlık mücadelesiyle ilgili olarak, komplo, cinayete teşvik, cinayeti planlama ve cinayeti engellememe gibi nedenlerden suçlu bulundu. Azam, savaş sırasındaki tecavüzlerden ve kurduğu milis grubu nedeniyle şiddeti teşvik etmekten de suçlu bulundu.

Azam'ın bu suçlarının cezasının idam olması bekleniyordu. Ancak mahkemenin 3 hakimi, Azam'ın ilerleyen yaşını da göz önünde bulundurarak bu cezayı infaz etmemeyi tercih etti.

Cemaat-i İslami ve Ğulam Azam, Bangladeş'in Pakistan'dan bağımsızlığını kazanmasına "İslam ümmetini böleceği" gerekçesiyle karşı çıkıyordu.

Azam'dan önce parti liderlerinden Abdülkadir Molla insanlığa karşı işlediği suçlar nedeniyle müebbet hapse, yine liderlerden Delwar Hüseyin Seyyidi ve genel sekreter yardımcısı Muhammed Kamaruzzaman ise idam cezasına çarptırılmışlardı.

Abdullah Gül mektup yazdı
Ğulam Azam’ım da bulunduğu tutukluların idamının engellenmesi için de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de devreye girmiş ve Bangladeş Cumhurbaşkanı Zillur Rahman’a konu ile ilgili bir mektup yazarak idam kararı çıkması halinde ülkenin 1971’deki iç savaş dönemine geri döneceği uyarısında bulunmuştu. Bangladeş tarafı ise bu mektubu ülkenin iç işlerine bir müdahale olarak yorumlamıştı.

(soL - Dış Haberler)