Ebola emperyalist politikalar nedeniyle önlenemiyor

Dünya Sendikalar Konfederasyonu, Ebola salgınının Afrika'da emperyalist politikalar nedeniyle önlenemediğini vurguladı. Açıklamada, ABD ve İngiltere’nin salgın bahanesiyle kıtadaki askeri varlıklarını artırırken, Küba’nın kıtadaki sağlık çalışanlarını artırması “kahramanca” olarak nitelendirildi.

(soL - Dış Haberler) Dünya Sendikalar Federasyonu Ebola virüsünün hızla yayılması ve gerekli önlemlerin alınmamasıyla ortaya çıkan tehditle ilgili bir açıklama yayınladı.

Ebola virüsünün, salgının başladığı Afrika kıtasının maruz kaldığı sömürgeci politikaların yarattığı derin yarayı bir kez daha gözler önüne serdiğinin vurgulandığı açıklamada, virüsle mücadelede yetersiz kalınmasıyla IMF, Dünya Bankası ve tekellerin kıta ülkelerinin ekonomisini köleleştirmesi arasındaki bağlantıya dikkat çekildi.

Açıklamada, bugün yaşanan olağanüstü durumun görünür kıldığı sorunların yoksulluk, temel sağlık hizmetlerine erişimin olmaması, eğitim sistemine erişimin zayıflığı, militarizmin ve devlet terörünün artması olduğu vurgulandı.

Federasyon, virüsün etkili olduğu Batı Afrika ülkelerinde salgınla mücadele eden sağlık çalışanlarının gerekli ekipman sağlanmadığı için kendi hayatlarını riske atmak zorunda bırakılmaları karşısındaki öfkesini dile getirerek, bu durumun siyasi tercihlerin sonucu olduğuna dikkat çekti.

Açıklamaya göre sağlık ve medikal alanlarındaki bütçe kesintileri ve özelleştirme politikalarının önünü açtığı uluslararası tekellerin, halkın içerisinde bulunduğu güç durumdan kar ediyor olmasının ortaya çıkan tablodaki payının büyük olduğu vurgulandı.

“Ebola salgınıyla birlikte ortaya çıkan durum bir kez daha göstermiştir ki, sağlıkla ilgili araştırma ve üretim tekeller arası rekabetin yasaları ve kar hırsına mahkum edildiği sürece salgının kurbanları ölüme mahkum edilmiş durumdadır.”

‘Küba’nın tepkisi kahramanca’
Açıklamada ayrıca, ABD ve İngiltere’nin yaşanan krizi Afrika’ya daha çok asker yığmak olarak fırsata çevirmeleri karşısında, Küba’nın Afrika kıtasında halihazırda görev yapan 4,000 civarında doktor ve sağlık çalışanının sayısını artırması, “kahramanca bir tercih” şeklinde nitelendirildi. Dünya Sendikalar Federasyonu’nun açıklamasında son olarak kesintisiz ve ulaşılabilir bir sağlık sistemi için yükseltilmesi gereken talepler şöyle sıralandı:

Tüm ülkelerde kamu tarafından kalıcı ve tüm ekipmanlara sahip sağlık kuruluşları oluşturulması. Nüfusun her bölmesine yaşamlarının tüm evrelerinde sağlık hizmeti sunacak merkezi bir sağlık sistemi oluşturulması. Yeterli sayıda personel bulundurulması ve çalışanların tüm haklarının sağlanması.

İlaç, medikal materyal ve aşıların tüm halka ucuza sağlanabilmesi için kamuya bağlı araştırma ve üretim kuruluşları oluşturulması.

Cehaletin ortadan kaldırılabilmesi için halkın ücretsiz eğitime erişiminin güvence altına alınması.

Konut sorununun ortadan kaldırılması için devletlerin politika geliştirmesi.

Açlık ve yoksullukla mücadele. Afrika kıtası doğal kaynak ve tarım kapasitesi açısından zengindir. Eğer bu kaynakların kontrolü halka verilirse kıtadaki hastalıklar ve yoksulluk büyük oranda son bulacaktır.