Bustan el-Kasr'daki katliam kimin işi?

Halep'in Bustan el-Kasr bölgesindeki Kuveyk Nehri'nden, şu ana kadar 68 ceset çıkartıldı. Cesetlerin ellerinin arkadan bağlı olduğu ve kafalarından tek kurşunla öldürüldükleri belirtiliyor. Muhalifler Suriye ordusunu suçlarken, akıllara Nusra Cephesi'nin infazları geliyor.

Suriye'nin Halep kentinde, Bustan el-Kasr ile Ensari'yi birbirinden ayıran Kuveyk Nehri'nde bugün infaz edilmiş 68 ceset bulundu. AFP'ye konuşan Ebu Sada isimli bir Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensubu, ölü sayısının 100'ün üzerinde olabileceğini söyledi.

Katliamın ortaya çıkmasıyla birlikte, Suriyeli "muhalifler" ile birlikte uluslararası medya ve Türk medyası katliamı Suriye yönetiminin yaptığına dair bir kanaati her zamanki gibi yaygınlaştırmaya çalışıyorlar. Ancak henüz Suriyeli "muhalifler"in bazı kaynakları, örneğin merkezi Londra'da bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, katliamın arkasındaki failin henüz belli olmadığını söyledi.

Bustan el-Kasr kimin kontrolünde?
Halep'in Bustan el-Kasr bölgesinde, bir süredir Suriye ordusu ile ÖSO ve Nusra Cephesi arasında şiddetli çarpışmalar yaşanıyordu. Ordu, yaklaşık 2 haftadır bölgeyi kontrol etmek için çeşitli girişimlerde bulunuyordu.

Örneğin, bugün ortaya çıkan katliamdan bir süre önce, geçen Aralık ayının 23'üne, bölgede bomba yüklü bir araç patlatılmıştı. Muhaliflere yakın kaynaklar, bu katliamın görüntülerini paylaşmışlardı:

(DİKKAT: Video rahatsız edici görüntüler içermektedir)

Reuters'in haberinde, Kuveyk Nehri'nin Türkiye'den doğduğu ve "ordunun ve muhaliflerin kontrolündeki bölgelerden aktığı" söyleniyor. Burada "fail" olarak orduyu işaret etme amacı açık ancak bölgenin birçok yerinde muhaliflerin bulunduğu da biliniyor.

Suriye yönetimi ne diyor?
Üstelik AFP'ye konuşan bir Suriyeli resmi yetkili önemli bir iddiayı dile getirdi. İsmini açıklamayan bu yetkiliye göre kurbanların çoğu Bustan el-Kasr'da oturuyorlardı ve içlerinden bazıları bir süre önce kaçırılmıştı. Yetkili, kurbanları kaçıran terörist gruplarla kurbanların aileleri arasında bir süredir serbest bırakma pazarlığı yapıldığını söyledi.

Geçtiğimiz yaz ayında, Deraya'da yaşanan katliamda, önce yine Suriye yönetimi suçlanmış, ancak kente giren Independent muhabiri Robert Fisk, katliamın muhalifler tarafından yapıldığını, rejim ile muhalifler arasında esir takası için yapılan görüşmelerin sonuçsuz kalması nedeniyle bu katliamın ortaya çıktığını yazmıştı.

Nusra stili katliam
Öte yandan, bölgede Nusra Cephesi de bulunuyor. Nusra Cephesi daha önce de bu tip katliamlara imza atmıştı.

Ancak yine Youtube'daki Nusra sempatizanları tarafından 28 Ocak'ta paylaşılan bir video, durumun ne kadar ciddi olduğunu gözler önüne seriyor. Suriye'nin hangi bölgesinde olduğunu belirleyemediğimiz bu videoda, "Şebbiha" oldukları gerekçesiyle elleri arkadan bağlı insanlar bir duvarın dibinde infaz ediliyorlar:

(DİKKAT: Video rahatsız edici görüntüler içermektedir)

AFP'nin haberinde dikkat çekici başka bir nokta ise, BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Lahdar Brahimi'nin New York'ta BM Güvenlik Konseyi toplantısına katılacağını hatırlatmasıydı. Birleşmiş Milletler'de Suriye konulu önemli görüşmelerin olacağı zamanlarda, mutlaka bir "rejim katliamı" iddiasının ortaya atılması da kafalarda soru işaretleri bırakıyor.

(soL - Dış Haberler)