Esad: 'Fransa, Amerika'nın uydusu gibi davranıyor'

​Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Fransa'nın Suriye'deki terörist grupları desteklediğini ve bağımsız olmadığını, Amerika karşısında ise güvenilirliğinin ve bir ağırlığının bulunmadığını ifade etti.

Fransa 2'ye konuşan Esad, Fransa'nın ABD'nin bölgesel politikaları güdümünde bir çeşit uyduya dönüştüğünü ifade etti. 

Röportajda, geçtiğimiz ay Kuzeybatı İdlib'de kimyasal saldırılar yapıldığı iddialarını yalanlayan Esad, ABD'yi IŞİD'i yaratmak ve kontrolü altında bulundurmakla suçladı. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın teröristlere silah verdiğini birkaç ay önce kabul etmesi ve 2014 yılında gazetecilere verdiği bir demeçte "Demokrasilerini inşa etmekte olan Suriyelileri silahsız bırakamayız" ifadelerine dair "Teröristlere silah göndermek ve onları desteklemek demokratik mi?" diyen Esad "Yani mesela Charlie Hebdo saldırısını düzenleyen teröristleri destekleme hakkım var mı?" dedi.

"Bizim küçük devletimizin hava saldırılarını 60 devletten oluşan koalisyon tarafından yürütülen hava saldırılarının sayısıyla karşılaştırdığımızda 10 kat fazla saldırıda bulunduğumuzu görüyoruz" diyen Esad sözlerini "Türkiye sınırında, medyalarının 'Kobane' dediği kasabayı kurtarmaları 4 ay sürdü, nasıl koalisyonun etkili olduğunu iddia edebilirsiniz? Yaptıkları işi ciddiye almıyorlar bu yüzden bölgedeki kimseye yardımcı olamıyorlar" şeklinde sürdürdü.

Suriye'nin bir demokrasi olup olmadığı sorusunu "demokrasiye giden yol uzun bir süreçtir" şeklinde yanıtlayan Esad, "Fransa bizden daha gelişmiş bir ülke ancak bizi bir numaralı müttefikiniz Suudi Arabistan ile karşılaştırmak isterseniz, tabii ki biz bir demokrasiyiz" dedi.