Posta pulları üzerinden boğazlar meselesi

Ne kadar uzun zaman oldu, dolmakalem ile çizgisiz kâğıda mektup yazmayalı, pul yapıştırmayalı zarfın üzerine değil mi?
Bizim kuşak, divit-hokka ve güzel yazı defterleri ile yazı derslerine girerdi. Hatırladınız mı? Şimdiki gençler, el yazısı yazmayı pek bilmiyorlar. Ama yine de şanslı sayılırlar. Zira yazdıkları zaman, soldan sağa yazıyorlar. Böyle giderse 4+4+4’çü kuşaklar öyle zannediyorum ki sağdan sola doğru yazacaktır. Yazık, çok yazık!

Zaten uzun bir zamandır kâğıt ile kalem sevdasının kıt olduğu bu topraklar, yeni bir zor dönemden geçiyor. Herkes artık, sosyal medya denilen ortamda. Ellerdeki cep telefonu ile e-postalar yazılıyor, 140 karakterlik twitler atılıyor. Her şey belki çok hızlı, ama genellikle ruhundan yoksun. Eskiden sabit kalem ya da dolmakalemle el yazısı mektuplar yazılır, zarflanır ve postaneden gönderilirdi. Posta pulu, genellikle dille ıslanır ve dilde kekre bir tat bırakırdı. Ama artık elle de bilgisayarla da yazıp zarflasanız pul yok, genellikle makineden geçirip cırrrt diye otomatik damgayı basıveriyorlar.

Pul, hayatımızın renkli ve güzel ayrıntılarından idi. Bilindiği üzere, pullar, devletin hükümranlık alâmetlerinden biri sayılır para gibi, pul basmak da devlet tekelindedir.

Pullar aynı zamanda görsel olarak çok şeyi ifade eder. Dünyanın en temel propaganda malzemesi idi bir zamanlar. Önemli kişilikler, kimi olayların yıldönümleri için çeşit çeşit pullar hazırlanırdı. Zarfların sağ üst köşesinde çok afili bir biçimde kostak kostak dururlardı. PTT günümüzde bu geleneği, Genel Müdürlüğün pul koleksiyoncuları (filatelist) için hizmet veren Tanıtım ve Pazarlama Dairesi Başkanlığı bünyesindeki Filateli ve Müze Şubesi Müdürlüğü aracılığıyla sürdürüyor.

PULLARDA TÜRK MUTFAĞI
PTT arşivlerinden derlediğimiz 1994 emisyon programında yer almış yemeklerimize ilişkin örneklere gelin birlikte göz atalım. Çorbalarla başlayalım önce Ezo Gelin Çorbası.
Var mıdır karışık dolma ya da şiş kebap gibisi.Bu sofra tatlısız olur mu hanımlar, beyler? Olmaz tabii ki.
PTT Genel Müdürlüğü bu yıl, Karadeniz yöresel yemeklerinin görselleştirildiği anı / hatıra pulları ve bu haftaya özgü bir otomatik damga görseli de hazırlamış.
Bu örnekler daha çoğaltılabilir, daha keyifli görseller hazırlanabilir. Hazırlanmalıdır da...
Üniversite bünyelerinde gastronomi bölümleri kurulur, aşçılık okulları açılırken bu konuya özel bir önem verilmelidir.

BELÇİKA’DA TÜRK MUTFAĞI PULLARI
Belçika Türk Dernekleri Birliği, Flaman bölgesinde Lezzet Haftaları düzenliyormuş. Her yıl farklı bir ülke, lezzet haftasının konuk ülkesi olarak seçiliyor ve o ülkenin yemekleri tanıtılıyormuş. 2009 yılında konuk ülke Türkiye imiş. Ve Birlik, kendi logoları olan ay yıldızlı lale motifi ile birlikte bizim yemeklerimize ve çay ile tek, çifte kavrulmuş lokum ile ikram edilen köpüklü kahvemize ait görsellerin süslediği on beş ayrı keyifli pul bastırmış.

ÜLKELER, MUTFAKLAR, PULLAR
Dünyada ilk posta pulu, Birleşik Krallık’ta 6 Mayıs 1840, Türkiye’de ise Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1 Ocak 1863 tarihinden itibaren kullanılmıştır.
Yaklaşık 170 yıllık geçmişi bulunan posta pullarını, zaman zaman çeşitli ülkeler kendi simgesel yiyecek ve içeceklerini tanıtmak için başarılı birer propaganda malzemesi olarak değerlendirmişlerdir.
Buyurun efendim, internetteki arşivlerden derlediğim ülkeler, yemekler ve pullar:

FRANSA’DAN ÖRNEKLER
KÜBA MUTFAĞI
AKDENİZ MUTFAĞININ PİRLERİNDEN İTALYA:
VE YİNE BİR AKDENİZ TİPİ MUTFAK: PORTEKİZ
Ve...
2005 yılı Avrupa Gastronomi Etkinlikleri için çıkarılmış pul örnekleri ile yazımızı noktalayalım.
Tempora mutantur et nos muttamur in illis diye bir Latince deyim vardır, bilir misiniz?
Zaman değişiyor ve biz ona ayak uyduruyoruz demektir.
Sahi, sizce her değişim iyi midir?
Memleketteki gidişe inat, direnmek için ağzımızın tadı bozulmasın. Her daim tatlı olsun.
Ağzımızın tadı bozulmasın.
Sağlık ve dostlukla...