TKP'den Kardak açıklaması: Ege Denizi işçi sınıfı iktidarlarında dostluk alanı olacak

Son dönemde Kardak'ta artan gerilime ilişkin TKP Merkez Komitesi bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Ege Denizi işçi sınıfı iktidarlarında bir dostluk ve dayanışma alanı olacak" denildi.

Haber Merkezi

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın Kardak ziyareti sırasında ve sonrasında artan gerilime ilişkin Türkiye Komünist Partisi Merkez Komitesi bir açıklama yaptı.

"Ege Denizi işçi sınıfı iktidarlarında bir dostluk ve dayanışma alanı olacak" başlıklı açıklamada, "Her iki ülke burjuvazisinin de ülke içinde sıkıştıkları zaman emekçi halkın dikkatini Türk/Yunan gerilimine çekmeye çalıştıklarını ve sorunları provoke ettiklerini biliyoruz. Ayrıca her iki ülkenin burjuvazisi de yeri geldiğinde yayılmacı eğilimler besliyor. Türkiye ve Yunanistan’ın NATO üyesi  ve emperyalizmin Ege denizindeki taktikleri ile ilişkili olması bu milliyetçi provokasyonlar önünde bir engel oluşturmuyor" ifadeleri kullanıldı.

Açıklama şu şekilde:

Ege Denizi işçi sınıfı iktidarlarında bir dostluk ve dayanışma alanı olacak

21 yıl önce Türkiye ve Yunanistan arasında gerilime ve çatışmaya neden olan Ege Denizi’ndeki Kardak Kayalıkları, tekrar her iki ülkenin burjuva siyasetçileri tarafından uluslararası bir kriz başlığı haline getirilmek isteniyor.

Birkaç gün önce muhtemelen 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Yunanistan hükümetine sığınma hakkı için başvuran 8 askerin Türkiye’ye iade talebinin kabul edilmemesine misilleme olarak Türkiye Genelkurmay Başkanı Akar ve ordu komutanları askeri bir gemi ile Kardak Kayalıkları’nı ziyaret ettiler. Buna karşın Yunan Savunma Bakanı Kammenos ise havadan bir ziyaret gerçekleştirdi.

Her iki ülke burjuvazisinin de ülke içinde sıkıştıkları zaman emekçi halkın dikkatini Türk/Yunan gerilimine çekmeye çalıştıklarını ve sorunları provoke ettiklerini biliyoruz. Ayrıca her iki ülkenin burjuvazisi de yeri geldiğinde yayılmacı eğilimler besliyor. Türkiye ve Yunanistan’ın NATO üyesi  ve emperyalizmin Ege denizindeki taktikleri ile ilişkili olması bu milliyetçi provokasyonlar önünde bir engel oluşturmuyor.

Ancak Türkiye ve Yunanistan işçi sınıfları bugün bu oyunu boşa çıkarmaya ve sosyalist iktidarlarında ise bütün emperyalist güçlerden arındırılan Ege’yi bir dostluk ve dayanışma denizi haline getirmeye kararlıdır.

TKP Merkez Komitesi