Erdoğan'dan 3. köprü genelgesi: Çanak çömlekle oyalanmayın

Önceki konuşmalarında tarihi eserleri “çanak çömlek” olarak niteleyen Başbakan Erdoğan 3. Köprü’yü de kapsayan Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’yle ilgili yayınladığı genelgede çalışmalar sırasında rastlanabilecek tabiat ve kültür varlıklarıyla fazla zaman kaybedilmemesini istedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Marmara (3. Boğaz Köprüsü dahil) Otoyolu Projesi ile ilgili bir genelge yayınlayarak proje ile ilgili bütün kamu kurum ve kuruluşlarından hızlı olmalarını istedi.

Genelgede projenin belirlenen süre içerisinde tamamlanabilmesi için kamulaştırma, gerekli imar planı değişiklikleri, alt yapı düzenlemeleri, hukuki işlemler, gerekli izinler, tabiat ve kültür varlıklarının durumu gibi konularda ilgili kurum ve kuruluşlardan hızlı hareket etmeleri istendi.

Tabiat ve kültür varlıklarıyla vakit kaybedilmeyecek!
18 maddeden oluşan genelgenin 11. maddesinde yer alan ifadeler, genelgenin bütününde vurgulanan projenin zamanında tamamlanası için hızlı olmak amacının tabiat ve kültür varlıklarının ortadan kalkmasına neden olacağını düşündürmekte. 11. madde şu şekilde:

“Proje güzergâhı kapsamında bulunan veya yol yapım çalışmaları sırasında ortaya çıkacak taşınır veya taşınmaz tabiat ve kültür varlıklarına konu olan buluntulara rastlanması durumunda, durum ilgili Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü ve Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne bildirilecek ve Kurullar konuyu gündemine ivedilikle alacaktır. Bu konudaki Kurul çalışmalarına, sadece üyelere konu hakkında bilgi vermek üzere KGM teknik elemanları da çağrılacak, çalışmaların projenin özellikleri de dikkate alınarak, gecikmesine meydan verilmeden yapılması sağlanacaktır.”

AKP döneminde tabiat ve kültür varlıklarının uğramakta olduğu tahribatla ilgili haberimiz için tıklayınız.

Erdoğan’a göre tarihi eserler “çanak çömlek”ten ibaret
AKP’nin iktidar olduğu dönemde tabiat ve kültür varlıklarının uğradığı tahribat ve Başbakan Erdoğan’ın tabiat ve kültür varlıkları konusunda yaptığı tuhaf açıklamalar, Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’ndeki aceleciliğin doğuracağı olumsuz sonuçları hissettirmekte.

Erdoğan ise 26 Şubat 2011’de İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçiti temel atma töreninde söylediği “Bize gecikmek yakışmaz, ertelemek yakışmaz. Sürekli yok arkeolojik şey, yok çömlek çıktı, yok şu çıktı bu çıktı ile önümüze engeller koydular” sözleriyle tarihi eserlere verdiği değeri ortaya koymuştu.

2011 Nisan ayında ise 2023 İstanbul’u için “Kanal İstanbul” projesini ilan eden Erdoğan, şu sözleriyle Marmaray Projesi’ne karşı çıkanlara yüklenmişti:

"3. köprü dedik. Hemen 'karşıyız' dediler. Zaten sizden başka birşey beklenmez ki. Bu zihniyet 1., 2. köprüye ve Marmaray'a da karşıydı. Bize 4 yıl erteletti projeyi tamamlatmayı. Neymiş oradan tarihi çanak çömlek çıkmış."

Yıldırım: “3. Köprü 2015 sonunda tamamlanacak”
29 Mayıs’ta sonuçlanan, 3. köprünün yapımını da içeren ''Kuzey Marmara Otoyolu Projesi''nin ihalesini İçtaş İnşaat Sanayi Ticaret AŞ-Astaldi Ortak Girişim Grubu kazanmıştı. Grup 10 yıl 2 ay 20 gün ile yapım süresi dahil en kısa işletme süresini vermişti.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, proje kapsamında yer alan 3. Köprü’nün 2015 yılı sonunda faaliyete geçeceğini açıklamıştı.

(soL - Haber Merkezi)