ABD, Beşar Esad’ın eşi Esma Esad’ı da yaptırım listesine aldı

ABD bugün Sezar Yasası kapsamında Suriye’ye yönelik yeni yaptırımlarını yürürlüğe soktu. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile eşi Esma Esad’ın da dahil olduğu 39 kişi ve kurum ABD’nin yaptırım listesine alındı.

Dış Haberler

ABD, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile eşi Esma Esad’ın da aralarında bulunduğu Suriye hükümetiyle ilişkili 39 kişi ve kuruma yönelik Sezar Yasası kapsamındaki yaptırımlarını yürürlüğe soktu. Esma Esad ilk kez ABD’nin yaptırımlarının hedefi oldu.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo yaptığı açıklamada, “Çok daha fazla yaptırım bekliyoruz. Esad ve onun rejimi Suriye halkına karşı gereksiz ve gaddar savaşını sona erdirmedikçe durmayacağız” dedi.

Pompeo, yaptırımları “Esad rejimini" gelirinden mahrum edecek "siyasi ve ekonomik kampanyanın başlangıcı" diye niteledi.

ABD Başkanı Donald Trump tarafından 2019 yılının Aralık ayında imzalanan Sezar Suriye Sivillerini Koruma Yasası’nda yer alan yaptırımlar, Suriye hükümeti ile ilişki kuran kişileri, grupları, şirketleri ve ülkeleri hedef alıyor. Yasa şirket ve ülkelerin Suriye ile diplomatik ilişki kurmalarını ve yatırım yaparak ülkenin yeniden inşasına katkıda bulunmalarını önleme amacı taşıyor.

Yaptırımlar çerçevesinde Suriye’nin enerji ve havacılık sektörlerine yedek parça tedarikinin engellenmesinin yanı sıra Suriye ile iş yapan kişilerin varlıklarının dondurulması ve ABD vizelerinin iptal edilmesi de öngörülüyor.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ABD yaptırımlarına karşın Suriye ile ekonomik ilişkilerini geliştireceklerini söylemişti.

Lübnan Hizbullahı lideri Hasan Nasrallah da ABD yaptırımlarının sadece Suriye'yi değil Lübnan'ı da hedef aldığını belirterek, "Suriye'nin savaş sırasında yanında duran müttefikleri, Suriye'yi ekonomik savaşta yalnız bırakmayacak ve Suriye'nin düşmesine izin vermeyecek, zor koşullardan geçilecek olsa dahi" dedi.