Zarif: Suriye ile işbirliği sürecek

İran, Çarşamba günü yürürlüğe girecek yeni yaptırımlara karşı Suriye ile iktisadi ilişkilerini güçlendireceğini açıkladı.

Dış Haberler

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD’nin Sezar Yasası çerçevesinde uygulamaya koyacağı yeni yaptırımlara karşı Suriye ile olan iktisadi işbirliğini güçlendirmek için çalışacaklarını belirtti.

Salı günü Moskova’da Rus mevkidaşı Sergei LAvrov ile bir araya gelmeden önce Sputnik’e yaptığı açıklamada Zarif, Sezar Yasası ile ilgili bir soru üzerine ‘‘Suriye ile güçlü iktisadi ilişkilerimiz var ve Suriye’nin İran’daki kredisi yüksek. Dostlarımızla birlikte Suriye’deki iktisadi durumu düzeltmek ve İran ile Suriye arasındaki iktisadi işbirliğini güçlendirmek için çalışacağız’’ diye konuştu.

ABD Başkanı Donald Trump tarafından 2019 yılının Aralık ayında imzalanan Sezar Suriye Sivillerini Koruma Yasası, Çarşamba günü yürürlüğe girecek. Yasa Suriye’nin bütün iktisadi ve ticari faaliyetleri ile hükümet yetkililerine yönelik yeni yaptırımlar öngörüyor.

Trump Mayıs ayı başında Temsilciler Meclisi sözcüsü Nancy Pelosi’ye gönderdiği bir mektupta Suriye tehdidi ile ilgili olarak ilan edilen ulusal acil durumun devamını ve bu ulusal acil durum karşısında yaptırımların uygulamaya konulmasını zorunluluk olarak gördüğünü belirtmişti.

Sezar Yasası’nda yer alan yaptırımlar Şam hükümeti ile ilişki kuran kişileri, grupları, şirketleri ve ülkeleri hedef alıyor. Yasa şirket ve ülkelerin Suriye ile diplomatik ilişki kurmalarını ve yatırım yaparak ülkenin yeniden inşasına katkıda bulunmalarını önleme amacı taşıyor. Yaptırımlar çerçevesinde Suriye’nin enerji ve havacılık sektörlerine yedek parça tedarikinin engellenmesinin yanı sıra, Suriye ile iş yapan kişilerin varlıklarının dondurulması ve ABD vizelerinin iptal edilmesi de öngörülüyor.