Öfkeliler hareketi bir yılını doldurdu

Dünya'da ekonomik krizin sonuçlarının, Batılı ülkelerde, özellikle de gençler tarafından ağır bir biçimde hissedilmesi ile birlikte başlayan işgal eylemlerinin İspanya ayağı olan ''Öfkeliler' hareketi bir yılını doldururken bir yandan polis baskısı ile diğer yandan ise iç kamplaşmalar ile mücadele ediyor.

Guardian'ın haberine göre, İspanya'da tam bir seneyi dolduran 'Öfkeliler' hareketi, bu hafta sonu birinci yıldönümünü kutlamak üzere hazırlanıyor. Hareket yeni muhafazakar hükümetin polis tehdidi ile karşı karşıya. Polis, Madrid'deki ana meydan olan Puerto del Sol'da ve ülkenin diğer meydanlarında geçen sene birden ortaya çıkan çadırların yeniden kurulmasını engellemeye kararlı durumda.

Sadece Madrid'de 2000 kadar polisin protestocuları engellemek ve kamp kurmak isteyen protestocuları gözaltına almak üzere konuşlandırılacağı belirtiliyor.

'Öfkeliler' Puerta del Sol'da Cumartesi gününden Salı gününe kadar sürecek 96 saatlik bir protesto yapacaklarını duyurdular. Ancak vali göstericilere maksimum 10 saatlik bir izin verdi. Bu da her akşam polisin Puerto del Sol'a çağrılacağı ve şiddet içermeyeceği açıkça belirtilmiş olan harekete şiddet uygulanacağı anlamına geliyor. İçişleri Bakanı Jorge Fernandez Diaz, “Kamplar yasadışı ve o nedenle izin verilmeyecek” dedi.

Madrid valisi Cristina Cifuentes, büyük ölçüde dağınık ve lidersiz bir hareket ile iletişim kurmanın zorluğundan yakındı. Cifuentes, “Puerto del Sol'da biraraya gelmek isteyenlerin buna hakkı var... Ancak, diğer vatandaşların haklarına saygılı olmalılar ve yasaları çiğnememeliler” dedi.

Barselona, Sevilla, Valencia ve diğer büyük şehirlerde de protestolar olacak ancak yetkililerin "Öfkelilerin" bazı eylemlerine izin vermeyeceği belirtiliyor.

Protestoların nedeni geleceksizlik
Protestolar İspanya'daki ekonomik krizin ile başlamıştı. İspanya'da halihazırda genç nüfusun işsizlik oranı yüzde 50'nin üzerinde. Katı bir ekonomik kemer sıkma politikaları sonucunda sağlık ve eğitimde kısıntıya gidilmiş ve azalan kamu harcaması sonucunda Çarşamba günü İspanya'nın en büyük 4. bankası Bankia kamulaştırılmıştı.

Öfkeliler hareketi içinde kapışma
Bu arada 'Öfkeliler' hareketi içinde bir liderlik tartışması da sürüyor. Hiçbir formel liderlik yapısı istemeyen puritanlar, hareketin hantal olduğu ve bir avuç uç kişi tarafından kolaylıkla bloke edilebilmesinden şikayetçi olan kesim ile karşı karşıya.

ABD'deki Occupy Wall Street (Wall Street'i İşgal Et) hareketi ile İngiltere'deki Occupy London (Londra'yı İşgal Et) hareketleri de protestoları dünyanın finansal tekellerinin merkezlerinin bulunduğu yerlerde başlatmışlardı.

Hareket içinde çatışmalar
Öfkeliler hareketi içindeki 'Gerçek Demokrasi, Şimdi!' (GDŞ) nin bir kısmı kendilerini formel, kayıtlı bir örgüt olarak tanımladılar. Bu grup, Puerto Del Sol'daki ilk kampı örgütlemişler, Mayıs ayında şehrinde meydanı onbinlerce çadır ile işgal edilmişti.

Grubun Facebook hesaplarını üzerlerine alan ancak birçok Twitter hesabının ve blogun kontrolünü kaybeden yeni GDŞ liderleri, hareketin parti-karşıtı amaçlarına sadık kalacaklarını belirttiler. “Ne sağız, ne de soluz” diyen bu liderler, “Biz altta olan insanlarız ve üstte olanların yakasındayız” dediler. “Açık ve özgür iç işleyiş şeklimiz dışımızdakiler tarafından kontrol edilmeye çalışıldı” diyen liderlerden Fabio Gandara “Gruba katılan bazı kişiler etkin olarak hareketi bloke ettiler” dedi.

(soL - Dış haberler)