Merkel’den ABD’ye otomobil sitemi

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Trump yönetiminin Avrupalı şirketlerin ürettiği otomobilleri ulusal güvenlik tehdidi olarak görmesinin kendileri için ‘şoke edici’ olduğunu söyledi.

soL - Dış Haberler

Almanya Başbakanı Angela Merkel, 55. Münih Güvenlik Konferansı’nda yaptığı konuşmada Avrupa şirketlerinin ürettiği otomobillerin ABD tarafından “ulusal güvenliğe tehdit” olarak görülmesinin kendileri için “şoke edici” olduğunu söyledi.

Konferansta ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’ten önce yaptığı konuşmada Merkel, Alman otomobil üreticisi BMV’nin en büyük üretim merkezinin Bavyera’da değil Güney Kaliforniya’da olduğunu söyledi.

Merkel “Otomobillerimizle gurur duyuyoruz. Buna da iznimiz var. Bu otomobiller Amerika Birleşik Devletleri’nde üretiliyor” diye konuştu.

Merkel “Bavyera’da üretilenlerden bir farkı olmayan bu otomobiller birdenbire ABD için bir ulusal güvenlik tehdidi oluşturuyorsa bu bizi şoke eder” dedi.

Merkel uluslararası siyasi yapıların parçalanma tehdidi altında bulunduğunu belirttiği konuşmasında NATO’ya verdiği öneme işaret etti ve uluslararası konulara ekonomik, siyasi ve askeri açılardan bütünsel bir yaklaşımda bulunulması gerektiğini kaydetti. Merkel ayrıca silahsızlanma çabalarının ABD, Rusya, Avrupa ve Çin'i kapsaması gerektiğini belirtti.

'RUSYA İLE NATO ARASINDAKİ DİYALOG SÜRMELİ'

“NATO’ya fırtınalı denizde bir istikrar çapası olarak ihtiyacımız var” diyen Merkel, Rusya ve NATO arasındaki diyaloğun da sürmesi gerektiğini söyledi.

Merkel, "Rusya'nın siyasi alanda bilinçli olarak tecrit edilmesi yanlış olur, bunun bizler için stratejik açıdan yanlış olduğunu düşünüyorum. Avrupa, jeostratejik olarak Rusya ile ilişkilerin tamamen koparılmasına ilgi duymuyor" dedi. Almanya'nın "Rusya-NATO Kurucu Sözleşmesi'ne bağlılığını koruduğunu belirten Merkel "Müzakerelere son verilmemeli" diye konuştu.

Rusya'ya yönelik yaptırımlar konusunda ise Merkel "Rusya'ya yönelik yaptırımların koordineli bir şekilde uygulanması gerektiğini" belirterek "Örneğin, Kerç Boğazı'ndaki olay nedeniyle Moskova'ya yönelik yaptırım baskısının artırılması gerekirse, bu tek taraflı olarak yapılamaz. Eğer her ülke kendi yaptırımlarını uygularsa, bundan kazançlı çıkmayız" ifadelerini kullandı.