İtalya'dan Fransa'ya Kaddafi ve göçmen suçlaması

İtalyan yetkililer, göçmen krizine Fransa'nın 2011'de Libya'ya müdahalesinin yol açtığı yolunda açıklamalarda bulundu. 2011 yılında Muammer Kaddafi'nin devrilmesinden bu yana, Libya, 650 bin göçmenin Afrika'dan İtalya'ya ulaştığı bir geçiş noktasına dönüştü.

Dış Haberler

Roma'daki yetkililer, İtalya'ya göçmen akışının sorumluluğunun, NATO ülkelerini Kaddafi'den kurtulmaya ikna eden Fransa'da olduğunu ifade eden açıklamalarda bulundu. İtalyan yetkililer Avrupa'daki göçmen krizinin Sarkozy döneminde Libya'ya yapılan müdahaleden kaynaklandığını kaydetti.

İtalya Savunma Bakanı Elisabetta Trenta, Facebook'ta yaptığı paylaşımda, "Şu anda bu ülkenin (Libya) kendisini bu durumda bulması tartışılmaz bir şekilde 2011 yılında Libyalı ve Avrupalıların çıkarları yerine kendi çıkarlarını önlerine koyanlardan kaynaklı. Bu açıdan Fransa, kısmen suçlu" yorumunda bulundu.

Parlamento sözcüsü Roberto Fico da, göçmen kriziyle ilgili olarak "Fransa'dan gelen ciddi bir sorun" dedi.

Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini de, Libya'daki savaş nedeniyle eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin sorumlu olduğunu, mevcut Fransa hükümetinin de Libya'daki krizi körüklediğini söyledi.

Kaddafi döneminde Libya'nın GSYİH'si Afrika'daki en büyük ikinci ve Mağrip'in Arapça konuşan devletleri arasında ilk sırada yer alıyordu. NATO'nun müdahalesiyle Kaddafi’nin devrilmesi, en çok, ülkedeki Afrikalı göçmenleri vurmuştu. Afrika'nın farklı ülkelerinden gelen göçmenler Kaddafi döneminde ücretsiz kamu hizmetlerinden yararlanabiliyor ve çalışabiliyorlardı. Ancak Kaddafi’yi deviren milisler, Afrikalıların bu eşit statüsünü ortadan kaldırdı. Milisler tarafından toplama kamplarına doldurulan göçmenlerin işkenceye maruz kaldıkları biliniyor.

MACRON, 'LİBYA'YI BİR KANUNSUZLUK DURUMUNA SÜRÜKLEDİK' DEMİŞTİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, daha önce Tunus parlamentosunda yaptığı konuşmada, "Bazı insanlar Libyalı liderden geleceğe yönelik herhangi bir eylem planı almadan kurtulmaya karar verdiler. Durumu düzeltmek için bir şansa sahip olmadan Libya'yı bir kanunsuzluk durumuna sürükledik" demişti.

Bu yılın başlarında Libya'da düzenlenen ve Fransızların aracılık yaptığı bir dizi müzakerede, Libya'da seçim tarihinin belirlenmesine odaklanmıştı. Libya'daki çatışmalara son vermek için süren müzakerelerde Trablus merkezli hükümet uzlaşmaya yanaşmazken, ülkenin doğusunda yönetimi fiili olarak ele geçirmiş bulunan General Haftar da elindeki gücü bırakmayı reddediyor.