İlahiyat Fakültesi'nde skandal: 'Bu kadın çıplak' deyip resmi boyayla kapattılar!

Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ndeki duvar resminin, çıplak kadın figürlü olduğu için boya ile kapatıldığı öne sürüldü. Resmi yapan öğretim görevlisi rektöre dava açtı.

Habertürk'ten Soner Özcan'ın haberine göre, Akdeniz Üniversitesi'nde Hukuk Fakültesi'nin kullandığı ancak daha sonra İlahiyat Fakültesi'nde tahsis edilen binadaki duvar resminin, üst kısmı çıplak kadın figürü içerdiği için boya ile kapatıldığı iddia edildi. Resmi yapan öğretim görevlisi Esma Civcir, Rektör Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe ve rektör yardımcılarına dava açtı. Davaya kızan Rektör Kurtcephe'nin ise, Civcir'e ait üniversite kütüphanesinde bulunan 22 adet yağlı boya tuval resmini temizlik kamyonuyla yemekhanedeki bir depoya kaldırttığı öne sürüldü. Resimlerin zarar gördüğünü söyleyen Civcir, ikinci bir dava daha açtı.

"Çıplak diye kapatıldı"
Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim görevlisi Esma Civcir, 2006 yılında Hukuk Fakültesi'nin kullandığı binaya, öğrencileriyle birlikte "Adaletin gözü kördür" konulu bir duvar resmi yaptı. Üç aylık bir çalışmanın ardından ortaya konan resim, geçtiğimiz yıl rektörlük talimatıyla boya ile kapatıldı. Duvar resminin, hukuk tanrıçasını simgeleyen kadının üst kısmının çıplak olması nedeniyle kapatıldığı öne sürüldü. Resmin boya ile kapatıldığını gören Civcir, rektörlüğe nedenini sordu. Cevap alamayınca da dava açtı.

Kamyon kasasından depoya
Civcir'in dava açmasına kızan Rektör Kurtcephe, üniversite kütüphanesi ve sosyal tesislerdeki Esma Civcir'e ait 22 adet yağlı boya tuvalin kaldırılması talimatını verdi. Ağustos ayında temizlik kamyonuna yüklenen resimler, önce rektörlükte bir odaya daha sonra yemekhanede bir depoya kaldırıldı. Bunu öğrenen Civcir, resimlerin kendisine teslim edilmesini istedi. Lojmanına bırakılan resimlerin bilinçli olarak tahrip edildiğini söyleyen Esma Civcir, üniversite yönetimine bir dava daha açtı.

Öğretim Elemanları Derneği'nden destek
Üniversite yönetimi buna karşı olarak, Civcir'e ‘kullandığın lojmanı boşalt' yazısı gönderdi. Civcir ise, Vali Ahmet Altıparmak'a yaşadıklarını anlatan bir mektup yazıp yardım istedi.

Akdeniz Üniversitesi Öğretim Elemanları Derneği de, skandala dönüşen resim polemiğinin ardından Esma Civcir'i evinde ziyaret edip destek verdi. "Sanata ve sanatçıya karşı olan hoyratça tutumu kınıyoruz" diyen Dernek Başkanı Hilmi Uysal, "Onlarca ödül alan, 40 kişisel sergi açan, yurtdışında ülkemizi temsil eden ve 2 kez yılın kadını seçilen Esma Civcir bunları hak etmedi" diye konuştu.

Resimlerin parasını kendi cebinden harcadı
Zarar gören resimlerin 2004 yılında Antalya'nın tanıtımında kullanıldığını kaydeden öğretim üyeleri ise, "Esma Civcir, Antalya'nın mitolojik özelliklerinin anlatıldığı ‘Likya mitolojisi' konulu eserleri 3 yılda tamamladı. Eserler ‘Bir dünya markası Antalya' konulu uluslararası organizasyonun açılış sergisi yapıldı. Kendi cebinden 80 bin lira masraf yaptığı resimleri, iyi korunması karşılığında üniversiteye ücretsiz olarak verdi. Herkesin beğenisini alan resimler yüzünden vertigo oldu" şeklinde konuştu.

Üniversite yönetimi ise konuyla ilgili açıklama yapmadı.